Stotine miliona za „suverenitet podataka“: Evropljani ulažu u AI Alef Alfa

07.11.2023

10:31

0

Nemački startap za veštačku inteligenciju prikupio 500 miliona dolara od firmi Boš, SAP, Hjulit-Pakard…

Stotine miliona za „suverenitet podataka“: Evropljani ulažu u AI Alef Alfa
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemački startap za razvoj veštačke inteligencije (AI) „Alef Alfa“ saopštio je da je u drugom velikom krugu finansiranja prikupio 500 miliona dolara sredstava od kompanija kao što su evropske „Boš“ i „SAP“ ali i američke „Hjulit-Pakard“ (HP).

Kako prenosi CNBC, ovo je neobično velika suma svežeg novca za ulaganje u ovoj fazi finansiranja.

Startap iz Hajdelberga su podržale i „Švarc Grupa“ koja je vlasnik „Lidla“ ili konsultantska kuća „Krajst end kompani“.

- Najnovija investicija će nam omogućiti da i dalje unapređujemo naše potencijale, a naši partneri će biti na čelu ovog tehnološkog razvoja - rekao je osnivač i izvršni direktor kompanije Jonas Andrulis.

„Alef Alfa“ se zalaže za takozvani "suverenitet podataka", podržavajući koncept da podaci koji se čuvaju u određenoj zemlji podležu zakonima te države.

U evropskom kontekstu to znači da se zahteva da podaci koji pokreću ove modele veštačke inteligencije budu smešteni u Evropi, a ne u SAD.

Ovaj koncept je postao popularan među evropskim političarima koji ne žele da zavise od SAD kada je u pitanju skladištenje i obrada podataka.

ChatGPT koristi 100 miliona ljudi

Istovremeno sa vestima nadolazećoj konkurenciji, stigle su vesti najpozantijem sistemu generativne veštačke inteligencije - "čet-GPT" (Chat GPT). Ovaj sistem svake nedelje koristi 100 miliona ljudi, saopštio je izvršni direktor kalifornijske kompanije "Open AI, Sem Altman, na prvoj konferenciji developera ove firme u San Francisku.

Kako prenosi portal za tehnologiju Verdž, "Open AI", kalifornijska kompanija koja je pre nešto manje od godinu dana predstavila svetu "čet GPT", je na ovoj konferenciji predstavila niz ažuriranja alata za veštačku inteligenciju, a među njima i mogućnost da se kreira vlastita verzija ovog četbota.

"Open AI" je istovremeno saopštio da će ovog meseca pokrenuti i digitalnu prodavnicu.

 Altman je takođe pokazao "GPT-4 Turbo", najnoviju verziju tehnologije koja pokreće "čet-GPT", koja može da podrži unos čija veličina odgovara standardnoj knjizi od 300 stranica.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike