Obavezno u laboratoriju: Neki đaci u Srbiji se već spremaju za doba robota i AI (VIDEO)

15.03.2023

07:35

0

Zahvaljujući Grupi za obrazovanje i „mejkers labovima“, đaci sve većeg broja škola u Srbiji imaće priliku da se znanjem i inovacijama priključe savremenom svetu a Srbija smanji digitalni zaostatak

Obavezno u laboratoriju: Neki đaci u Srbiji se već spremaju za doba robota i AI (VIDEO)
Mejkers Lab - Copyright Promo: Nordeus Fondacija

Kompjuter u učionici, ma kako to futuristički zvučalo za dobar deo Srbije, već neko vreme je „prevaziđeno“ dostignuće u obrazovanju. Razvijeni svet se sada već bavi digitalnim tehnologijama, veštačkom inteligencijom, robotima… Da tako bude i u Srbiji, i da digitalni jaz prema svetu ne bude veći, nego da se smanjuje, misija je u koju je krenula nekolicina organizacija okupljenih u Grupu za obrazovanje.

I prvi rezultati su se pokazali kao veoma obećavajući. Program otvaranja „mejkers labova“, u kojima se kroz povezivanje STEAME oblasti (nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost, matematika, preduzetništvo) i eksperimentisanje u formalnoj i neformalnoj nastavi đaci dobiju konkretno „svojih ruku delo“.

Ovakvih savremenih radionica u kojima đaci različitih srednjih škola, ne samo tehničkih ili IT smerova, usvajaju i primenjuju multidisciplinarno znanje koje je primenjivo u praksi zasad ima četiri a priprema se otvaranje još desetak samo u ovoj godini.

Zašto „mejkers labovi“, kako se došlo do njih da li je to i jedino savremeno učenje koje je dostupno srednjoškolcima danas, 24sedam je razgovarao sa Milošem Paunovićem iz „Nordeus Fondacije“, koja sa Inicijativom Digitalna Srbija, Centrom za promociju nauke i organizacijom Dostignuća mladih u Srbiji, čini Grupu za obrazovanje.

- Uvideli smo da postoji potreba da se privreda približi nauci a da se obrazovanje dece obogati na način da se konkretno upoznaju sa različitim industrijama, da probaju različite tehnologije. Otuda ideja da se otvore mejkers labovi, multifunkcionalne učionice u kojima učenici rade na različitim projektima, gde imaju formalne i neformalne radionice ali i da ih koriste u redovnoj nastavi – objašnjava Paunović.

Mejkers labovi su dosad otvoreni u četiri škole raznovrsnog usmerenja, od Medicinske škole u Čačku i Školskog centra „Nikola Tesla“ do Gimnazije u Zaječaru i Tehničke škole „Rade Metalac“ u Leskovcu. Da se ne radi o „IT laboratoriji“ čak ne nužno ni tehničkoj, potvrđuju i planovi za otvaranje novih desetak ove godine u kojima će biti i škole ekonomske struke, hemijske...

- Ideja je da decentralizujemo znanje, da ne budu da pristup savremenim tehnologijama imaju samo deca iz Beograda, ili samo deca imućnih roditelja koji mogu to vanškolsko obrazovanje da plate, ali i da pomognemo nastavnicima koji imaju želju da deci prošire i prodube znanja ali za to nemaju tehničke mogućnosti. Odziv škola je sjajan i na konkurs za ovu godinu javio se veliki broj škola – napominje naš sagovornik.

I gejming može biti učenje

Ali od modernih tehnologija deci u Srbiji sada na raspolaganju nisu samo mejkers labovi kao mesta multidisciplinarnog učenja. Učiti se može i kroz igranje i pravljenje igara – pokazuje jedna drugi projekat „Nordeus Fondacije“.

24sedam/Danilo Krša
Odličan odziv i škola i dece: Miloš Paunović, Nordeus Fondacija

- Gejming je i kod nas dugo i generalno je poznato kako se prave igre ali za one koje to interesuje, posebno mlade, nije bilo dovoljno strukturisanog materijala u Srbiji ili dostupnog na srpskom jeziku. Zbog toga kada je napravljen „Nordeus hab“ a potom i Asocijacija za razvoj video igara (SGA) krenulo se u promociju gejminga kao industrije i sada je to drugačije. A onda smo uvideli da je potrebno i nešto za mlade ljude, da bi mogli da se upoznaju sa gejmingom na neki njima prijemčiv način. Otuda „Gejm lab“ kao naša platforma a gejming kao alat da deca kroz proces pravljenja igara razvijaju sebe i svoje veštine – kaže Paunović.

Sada se na vebsajtu gejmlab.rs, u okviru programa „Preduzmi ideju“ koji finansira USAID, nalazi šest kurseva  - od upoznavanja sa osnovama gejming industrije, preko pravljenja igre i dizajna, do programiranja i marketinga. Ali to nije sve…

- Kada se prođe tih šest kurseva, a to je dosad uradilo više od 4.000 ljudi, i dobije osnovno razumevanje kako ceo proces pravljenja igre izgleda, možete se ogledati i u pravljenju svoje igre kroz „Fortnajt kriejtiv za početnike“, kurs koji smo razvili u saradnji sa „3LAteralom“, delom „Epik grupe“ vlasnika te igre. To je platforma koja pruža mogućnost da „spakujete“ svoju igru a da nemate veliko znanje iz programiranja – zaključuje Miloš Paunović.

Takvu kreativnu mogućnost iskoristilo je više od 160 učenika iz šest srednjih škola u Beogradu koji prolaze kroz proces pravljena jedne igre na Gejm lab platformi, a čijim će se proizvodi „probati“ u maju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike