I Ruski Krstur ima učionicu budućnosti: Deca u novom mejkers labu

26.05.2023

14:35

0

Autor: 24sedam

U danu kada su proslavili 270 godina postojanja, u osnovnoj, srednjoj školi i gimnaziji „Petro Kuzmjak” otvorili su novi mejkers lab u Srbiji

I Ruski Krstur ima učionicu budućnosti: Deca u novom mejkers labu
Đaci spremni za veštine budućnosti - Copyright Grupa za obrazovanje/Miloš D. Živojinović

Đaci i nastavnici u Ruskom Krsturu neće u savremenom obrazovanju zaostajati za svojim vršnjacima ni u razvijenom svetu ni ponegde u Srbiji, jer u tom mestu Grupa za obrazovanje otvorila je juče radionicu i učionicu budućnosti - mejkers lab.

Više od 430 đaka svih uzrasta škole koja pruža obrazovanje i na rusinskom jeziku, dobilo je savremeni prostor u kome će se podsticati njihovi interesi za nauku, inovacije i eksperimentisanje, kroz redovnu nastavu, dodatne programe i povezivanje sa drugim školama, privredom i različitim organizacijama.

Nakon četiri otvorene laboratorije po Srbiji u prošlog godini, ovo je prva od 11 koje je Grupe za obrazovanje (Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija) planirala za 2023. godinu.

- Mejkers lab je sjajan koncept koji će naše učenike i nastavnike podržati u razvoju raznovrsnih ideja i projekata, Takođe, doprineće učenju prirodnih predmeta i matematike, ali i novih savremenih obrazovnih koncepata, kao što je preduzetništvo, na inovativan i kreativan način. Današnje otvaranje Mejkers laba u našoj školi otvara vrata najkvalitetnijeg obrazovanja. Mi smo jedna mala škola, ali sa velikim entuzijazmom i veoma smo zahvalni i srećni što je Grupa za obrazovanje to prepoznala i podržala kroz ovaj projekat - naglasila je Natalia Budinski, direktorka škole i jedna od 300 najinovativnijih Majkrosoft nastavnika na svetu za 2018. i 2019. godinu.

Grupa za obrazovanje/Miloš D. Živojinović
Mali istraživači iz Ruskog Krstura

 

Centar za promociju nauke sarađuje skoro čitavu deceniju sa Školom "Petro Kuzmjak" i za to vreme su zajednički razvijali STEAM programe (nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost i matematika) za čitavu Srbiju.

Vrlo posebna škola

Škola „Petro Kuzmjak“, pored toga što je zvanično školu od izuzetnog značaja za AP Vojvodinu, jedinstvena je škola na svetu, u kojoj učenici mogu da steknu svoje obrazovanje na rusinskom jeziku. Škola se sastoji od osnovne škole, gimnazije na rusinskom i srpskom nastavnom jeziku, kao i srednje turističko-hotelijerske škole.
Škola promoviše i ističe inkluzivnost i otvorenost kao svoje osnovne vrednosti, radeći sa decom iz osetljivih društvenih grupa, dok već dugi niz godina postoji specijalno odeljenje za učenike blago ometene u razvoju.

- Ponosni smo što je ova škola postala vodeća u oblasti STEAM obrazovanja, ne samo u Srbiji, nego i u čitavoj Evropi, kroz neizmeran trud i zalaganje na međunarodnim projektima. Privilegija je imati ovakvu školu u mreži Mejkers labova, jer su saradnici poput ovih koje smo stekli kroz saradnju sa školom, uz njihov entuzijazam, ključni za dalje ojačavanje STEAM obrazovanja u našoj zemlji - izjavila je Danijela Vučićević, rukovodilac Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke.


Kroz rad u mejkers labu učenici i nastavnici na inovativan način pristupaju obrazovanju i rešavanju problema. Đaci zainteresovani za nauku tu primenjuju eksperimentisanje i multidisciplinarnost u nastavi.

Kao i kod ostalih škola, otvaranje Mejkers laba podrazumeva opremanje prostora i obezbeđivanje različitih uređaja i opreme uz čije korišćenje će đaci i nastavnici moći olakšano da inoviraju, istražuju i uče. Ovog puta, škola u Ruskom Krsturu dobila je opremu poput „lego“ robota, „arduino“ setova i 3D štampača.

BONUS VIDEO

https://24sedam.rs/biznis/privreda/203489/mejkers-lab-neki-daci-u-srbiji-se-vec-spremaju-za-doba-robota-i-ai/vest

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike