Nova školska godina, novi Mejkers lab: Zablistaće i Mladenovčani

08.09.2023

16:16

0

U Tehničkoj školi u Mladenovcu danas je otvorena učionica budućnosti (Mejkers lab), deveta po redu i prva u novoj školskoj godini

Nova školska godina, novi Mejkers lab: Zablistaće i Mladenovčani
Ilustracija - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Đaci Tehničke škole u Mladenovcu danas su dobili svoj „Mejkers lab“, i tako ušli među one zasad povlašćene đake koji su u Srbiji „zakoračili u budućnost“, u organizaciji Grupe za obrazovanje.

Nakon osam otvorenih mejkers labova za godinu dana (u Čačku, Vršcu, Leskovcu, Zaječaru, Knjaževcu, Ruskom Krsturu, Beogradu i Šapcu), svečano je danas otvoren još jedan, a do kraja godine centre za inovacije i multidisciplinarnost dobiće još šest škola širom Srbije.

Ova učionica budućnosti u sastavu će imati i video montažni studio u kome će se izvoditi nastava iz predmeta Tehničar multimedije, što će omogućiti učenicima da steknu znanja iz oblasti audio i video tehnike.

Na ovaj način, kroz aktivnosti u vannastavnim programima, mladi će imati priliku da se upoznaju sa veštinama za 21. vek, ali i da nadograde već postojeće koje stiču u okviru redovne nastave.

Printscreen/Tanjug
 

 

Uspešni - još uspešniji

Direktor škole iz Mladenovca Dobrica Đurđević istakao je da su učenici Tehničke škole ostvarili do sada veliki uspeh na takmičenjima učeničkih kompanija, te da će im dobijanje Mejkers laba pomoći da budu još uspešniji.

- Zaposleni u školi se trude da svoja znanja i iskustva prenesu učenicima. Verujem da će ovaj prostor biti podsticajan za učenike naše škole - rekao je Đurđević za Tanjug.

Kako je naveo, elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala, tekstilstvo i kožarstvo su područja rada u okviru kojih Tehnička škola u Mladenovcu već više od 60 godina beleži zapažene rezultate i učestvuje u uspešnim učeničkim projektima sa privredom i drugim sektorima.

Printscreen/Tanjug
 

 

U ime Grupe za obrazovanje obratio se direktor Dostignuća mladih u Srbiji Darko Radičanin i tom prilikom istakao da je cilj programa unapređenje mogućnosti učenika.

- Prošlogodišnja pobednička kompanija na takmičenju učeničkih kompanija je iz Mladenovca. Savremena laboratorija će pružiti mogućnost učenicima da još više napreduju - rekao je Radičanin za Tanjug.

On je istakao da već 18 godina koliko postoji organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, učenici iz Mladenovca briljiraju u svim našim programima, od onlajn simulacije Banke u akciji, do takmičenja učeničkih kompanija.

- Siguran sam da će se njihovi uspesi i dalje nizati, sada uz dodatu vrednost prostora koji će im omogućiti da svoju kreativnost i inovativnost još više razviju. Nadam se da će ovaj Mejkers lab postati omiljeno mesto okupljanja preduzimljivih mladenovačkih srednjoškolaca i da će se iz njega izroditi još mnogo učeničkih kompanija - istakao je Radičanin.

Printscreen/Tanjug
 

 

Mladenovac već ima đake za hvalu

Koordinator Mejkers laba u Mladenovcu profesor Milan Božić je i mentor ekipe "Sixth sense" koja je 2020. godine pobedila na Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija i osvojila treće mesto na evropskom takmičenju u Lisabonu iste godine.

- Učenici iz naše škole su jedini učesnici ovog programa nagrađeni u Evropi u konkurenciji 40 učeničkih kompanija iz 39 zemalja. Ekipa 'Sixth sense' je napravila uređaj za slepe i slabovide osobe. Najbitnije za nas je da đaci budu zadovoljni svojim učinkom - rekao je Božić.

Predstavnik učeničke kompanije "Sixth sense" je istakao da je njihova ideja bila da pomognu slepim i slabovidim osobama.

Printscreen/Tanjug
 

 

- Naš proizvod njima omogućava lakše kretanje u prostoru, samostalno, bez štapa. Uređaj radi pomoći multifunkcionalnog senzora odbijajući signale od prepreke - pojasnio je srednjoškolac iz Mladenovca.    

Pored kompanija koje već podržavaju izgradnju mejkers labova u srednjim školama širom Srbija, a to su „Henkel“, „Tarket“, „Roma kompani“ i NCR fondacija, timu nacionalnih partnera pridružuju se i kompanije „Komtrejd“ i „Tesla“.

Grupu za obrazovanje čine Centar za promociju nauke, Inicijativa "Digitalna Srbija", Dostignuća mladih u Srbiji i Nordeus fondacija, koji imaju za cilj izgradnju sistema podrške obrazovanju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike