Automobili će biti skuplji za 600 evra! EU uvodi poseban namet, a evo i zbog čega

12.10.2023

12:47

0

Autor: M. Vu.

Unija mehanizmom za ugljenično prilagođavanje na granicama (CBAM) obavezuje uvoznike izvan EU da joj plaćaju porez

Automobili će biti skuplji za 600 evra! EU uvodi poseban namet, a evo i zbog čega
Sajam automobila - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Prema proceni američke konsultantske kuće Boston Consulting Group, novi granični porez na ugljenik u Evropskoj uniji će uzrokovati rast prosečne cene novog automobila za skoro 600 evra.

Unija mehanizmom za ugljenično prilagođavanje na granicama (CBAM) obavezuje uvoznike izvan EU da joj plaćaju porez na ugljenik koji emituju prilikom proizvodnje, kao što su čelik i cement.

Iz "Boston Consulting Group" ukazali su da je u prosečnom automobilu s četvoro vrata sadržano sedam tona ugljen-dioksida (CO2), od čega se nešto manje od polovine odnosi na čelik i aluminijuma koji se koriste za proizvodnju automobila.

S obzirom na to da porez na tonu ugljenika trenutno iznosi 82,90 evra, očekuje se da će prosečna cena novog automobila porasti za 580,30 evra. Proizvođači su već morali otkupiti pravo na emitovanje ugljen-dioksida (ETS) kako bi mogli uvoziti ono što im je potrebno za proizvodnju.

Pixabay
 

Poljska je krajem augusta najavila da će pred Evropskim sudom pravde osporiti CBAM. Tvrde da je za uvođenje CBAM-a bila potrebna jednoglasna podrška, a ne kvalifikovana većina u EU. Poljska ministarka za klimu Ana Moskva je ukazala da bi CBAM za posledicu mogao imati neravnomeran rast troškova energije u celoj Uniji i da je to u suprotnosti principu energetske solidarnosti.

Brazil, Južna Afrika, Indija i Kina tvrde da se diskriminišu CBAM-om. Očekuje se da bi njime najteže bile pogođene Rusija, Turska i Ukrajina. Neke od ovih država bi verovatno pred Svetskom trgovinskom organizacijom (WTO) pokrenule spor protiv EU, ali moraju sačekati 2026. kako bi mogle dokazati koliku su štetu pretrpele.

WTO bi mogao presuditi protiv Unije ako bi utvrdio da je različitim državama po različitim stopama naplaćivala poreze za iste proizvode ili ako se utvrdi da je domaće proizvode drugačije tretirala u odnosu na strane, piše portal Brussels Signal.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike