Tražnja gura naftu prema 100 dolara, ali da li potrošnja to opravdava?

27.09.2023

09:20

0

Proizvodnja je i dalje na restriktivnom režimu, cene su veće za četvrtinu od poslednjeg „produženja“ roka, pa ostaje samo pitanje probijanja „psihološke granice“

Tražnja gura naftu prema 100 dolara, ali da li potrošnja to opravdava?
Naftno polje - Copyright AP Photo/Martin Meissner, File

Nakon poslednje najave da će zemlje lideri OPEK-a nastaviti sa smanjenom proizvodnjom i izvozom nafte, cene su porasle za četvrtinu. Na pitanje koje je ovih dana najveća dilema tržišta - hoće li cena barela probiti psihološku granicu od 100 dolara – za „Blumberg Adria konekt“ odgovara generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

- I ovaj skok cena, kao i prethodni, mahom je špekulativne prirode, te će se prosečna cena posle izvesnog vremena vratiti na nivo između 80 i 85 dolara za barel - kaže Mićović.

Cena nafte je porasla za više od četvrtine od kraja juna, a zabeležen je i najveći kvartalni rast od marta 2022, pokrenut ograničenom proizvodnjom i izvozom lidera OPEK+, Saudijske Arabije i Rusije. Na to su se nakalemile i prognoze o rastu tražnje u dve najveće svetske ekonomije, SAD i Kini. Porast je ponovo pokrenuo razgovore o mogućnosti dostizanja cene sirove nafte od 100 dolara po barelu.

Goldman Saks“ je u grupi onih koji očekuju da će se cena nafte normalizovati na 100 dolara. Ova banka je pomerila svoju dvanaestomesečnu prognozu za brent na 100 dolara sa prethodno projektovanih 93.

- Mislim da će ići i preko 100 dolara. Ono što gledamo sada je ponavljanje istorije iz dvehiljaditih, kompanije koje se bave ekstrakcijom i proizvodnjom se konsoliduju, operateri sada ulažu u ponudu jer je do sada bilo malo investicija u tom delu sektora, i to će rezultirati višom krajnjom cenom. To će potiskivati nagore cene sirovina u naredne dve-tri ili četiri godine - kaže za „Blumberg“ suosnivač „Kimeridž enerdžija“ (Kimmeridge Energy) Ben Del.

Dugoročno neodrživa cena

Analitičarka Amrita Sen, s druge strane, trocifrenu cenu vidi samo na kratke staze, ali dugoročno - oko 90 dolara.

- Mnogi hedž fondovi su nedovoljno pozicionirani u sektoru sirove nafte zbog makroekonomskih uslova, a sad vidimo priliv pasivnih ulaganja u taj sektor i mislim da ta kombinacija može pogurati cenu do 100 dolara u narednih nekoliko nedelja, ali dugoročno ne vidimo prosečnu cenu na tom nivou - kaže suosnivačica „Enerdži aspekts“ (Energy Aspects) Amrita Sen.  

Mnogi ukazuju na to da su cenu nafte u prvoj polovini godine formirala očekivanja kada je reč o slaboj tražnji iz Kine, te da se nakon uzastopnih smanjenja proizvodnje fokus vratio na stanje ponude. Uprkos tome, Mićović ukazuje na to da ovako suprotstavljena mišljenja potiču upravo od špekulantske prirode ovog skoka cena, koji generiše trgovina, pre nego realno stanje ponude i potražnje.  

- Bili smo svedoci početkom godine kada je ministar energetike Saudijske Arabije rekao, da će odluke OPEK+ zapravo najviše zaboleti one koji trguju na kratke staze, odnosno one koji špekulativno kupuju ili prodaju robu da bi zaradili na promeni cena. Verujem da je isto to pokretač jer prosto ne postoji realna potreba. Postoji potražnja, ali ne postoji potrošnja u toj meri da bi ta potražnja mogla da se održi u dužem periodu. Ova cena od oko 90 dolara po barelu je samo privremena, dok se svede na onaj nivo od 80 do 85 dolara po barelu, što je realno - kaže Mićović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike