Smanjuje se aerozagađenje u Užicu: Stiglo preko 200 prijava za zamenu starih kotlova - građani masovno prelaze na gas

08.06.2023

16:55

0

Posle konkursa koji je raspisan u martu, Komisija je ostvarila uvid u dostavljenu dokumentaciju i izvršila obilazak terena

Smanjuje se aerozagađenje u Užicu: Stiglo preko 200 prijava za zamenu starih kotlova - građani masovno prelaze na gas
Užice - Copyright RINA

Od ukupno 250 zahteva, po trećem javnom konkursu za sprovođenje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada Užica, realizovanim u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine tokom prošle i ove godine, 239 vlasnika individualnih stambenih objekata i stanova u stambenim zgradama ostvarilo je pravo na subvencionisanu nabavku i ugradnju toplotnih pumpi, kotlova i peći na drvni pelet i kotlova na gas.

Posle konkursa koji je raspisan u martu, Komisija je ostvarila uvid u dostavljenu dokumentaciju i izvršila obilazak terena, a na osnovu Pravilnika o sufinansiranju mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada Užica i zapisnika sačinjenih na terenu, formiralna je najpre preliminarna a zatim i konačna lista korisnika sredstava.

Sredstva su odobrena za 239 podnosioca, i to: tri za meru nabavka i ugradnja toplotnih pumpi, sedam za meru nabavka i ugradnja kotlova ili etažnih peći i peći i šporeta na drvni pelet, 204 za meru nabavka i ugradnja kotlova na prirodni gas u porodičnim kućama i 25 za meru nabavka i ugradnja kotlova na prirodni gas u stanovima u stambenim zgradama.

Uslove konkursa nije ispunilo deset podnosilaca zahteva, a jedan podnosilac zahteva je odustao od sufinasiranja nabavke kotla.

Za ovu namenu opredeljeno je ukupno 25 miliona dinara, a do kraja godine očekuje se i novi javni poziv u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike