Ko ima peć na drva nek spremi 340 evra za kaznu

01.02.2023

10:32

0

Vlasnici peći na drva mogli bi uskoro da budu kažnjavani u gradovima Evrope

Ko ima peć na drva nek spremi 340 evra za kaznu
Ilustracija - Copyright Pixabay/ Nowaja

Peći na drva koje su postale simbol srednje klase i luksuza komfornog doma postale su u nekim zemljama Evrope veći zagađivači vazduha od automobila. Zbog toga se u Velikoj Britaniji spremaju strožiji propisi i kažnjavanje onih koji „lože na drva“ u gradskim sredinama sa po po 300 funti (340 evra).

Vlada je najavila zabranu rada peći na drva a lokalne vlasti koje su i dosad bile odgovorne za sprovođenje pravila o kontroli dima u urbanim sredinama smatrale su da je teško izvesti ljude na sud i pružiti dokaze o zagađivanju vazduha. Za šest godina izdato je samo 17 kazni, uprkos više od 18.000 žalbi.

Sada je vlada naložila lokalnim vlastima da razmotre korišćenje ovlašćenja iz Zakona o životnoj sredini iz 2021. za izricanje građanskih kazni na licu mesta, koje mogu da se kreću od 175 do 300 funti.

Za one koji budu nastavili da krše zabranu, novčane kazne će biti do 5.000 i 2.500 funti za svaki dan kada se zabrana prekrši.

Popularnost peći na drva brzo je porasla u poslednjoj deceniji jer su postale nešto poput statusnog simbola srednje klase.

Emisije jedne od najštetnijih vrsta zagađenja vazduha od sagorevanja drva u domaćinstvu, sitnih čestica poznatih kao PM2,5, porasle su za 35 odsto između 2010. i 2020. godine.

Početak sprovođenja zakona ima za cilj da smanji količinu dima u najzagađenijim gradovima poput Londona, Birmingema, Mančestera i mnogih drugih gradova u Velikoj Britaniji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike