Hoće li srpske startape potopiti otkazi u globalnom IT svetu

17.06.2023

07:30

0

Srbija je zauzela značajnu poziciju među startapima, pogotovo u IT-ju, i to neće promeniti ni aktuelna otpuštanja u svetu, pokazuje Startap Genome izveštaj

Hoće li srpske startape potopiti otkazi u globalnom IT svetu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Među 3,5 miliona startap kompanija u više od 290 globalnih ekosistema, Srbija, odnosno Beograd i Novi Sad, zauzeli su upečatljivo mesto, vidi se iz Izveštaja o globalnom startap ekosistemu za 2023. godinu.

Izveštaj, koji radi „ Startup Genome“ i „Globalna mreža preduzetništva“, predstavljen je ovih dana na „The Next Web“ konferenciji u Amsterdamu, i u njemu stoji da su Beograd i Novi Sad od 1. jula 2020. do 31. decembra 2022. godine stvorili ekosistem vredan 1,1 milijardu dolara.

Ta milijarda „i kusur“, računata vrednost ekosistema izražena kroz ekonomski uticaj (izlazna vrednost prodatih startapa i valuacija postojećih), postignuta je uz rast od 75,4 odsto.

Direktor Inicijative Digitalna Srbija, Nebojša Bjelotomić kaže za 24sedam da je tehnološko preduzetništvo Srbije sektor koji svoju snagu uspešno meri na globalnom nivou.

- Ta činjenica sama po sebi govori o značaju toga što se domaći startap ekosistem petu godinu za redom našao u prestižnom „Startup Genome“ izveštaju. Pored toga što je vrednost našeg ekosistema procenjena na više od milijardu dolara i što su se kao istaknuti sektori izdvojili gejming, blokčejn i lajf sajens (life sciences - medtech, biotech i healthtech), ovaj izveštaj postavio nas je na istu globalnu sliku sa još 290 startap ekosistema i time nam dao vidljivost i šansu da zagovaramo pozitivne promene pred predstavnicima država, međunarodnim institucijama, korporacijama, investicionim fondovima... – rekao je Bjelotomić.

Promo: Inicijativa Digitalna Srbija
Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija

 

Srbija je iskazana kao jedna od 20 najboljih evropskih ekosistema po dostupnim talentima a kao prednosti zbog kojih svoj startap treba osnovati ili preseliti u Beograd ili Novi Sad, su navedene i poreske olakšice i subvencije države, kao i međunarodna povezanost.

Srbija ima više od 45.000 visoko kvalifikovanih tehnoloških profesionalaca, svake godine na tržište iz škola izađe 3.300 softverskih inženjera, a ukupna vrednost izlazna vrednost startapa (kada oni prerastu fazu startapa ili se prodaju velikoj kompaniji) od 2018. do 2022. godine iznosi 647 miliona dolara. Gejming industrija je u 2022. napravila 150 miliona evra prihoda, a blokčejn kompanija "Tenderli" je prikupila 40 miliona dolara u aprilu od investitora za "seriju B", fazu razvoja kada se proizvod startap skalira, odnosno uvećava. 

- Vidimo vrhunske mogućnosti za nastavak snažnog preduzetničkog rasta u regionu, Beograd i Novi Sad su deo naše globalne mreže vodećih svetskih inovatora, i radujemo se tome da zajedno delimo ključne uvide, najbolje prakse i učenja za budućnost - izjavio je Stefan Kuester, rukovodilac strategije ekosistema u „Startup Genomu“.

Otkazi i startapi -- Suviše mali da bi bili pogođeni

Ključne teme ovogodišnjeg Startup Genome globalnog izveštaja uključuju inflaciju, regulaciju veštačke inteligencije, privlačenje talenata, globalno finansiranje VC fondova i širok spektar analiza podsektora tržišta.

Naravno, kada je IT sektoru u pitanju, od kraja prošle godine je aktuelna promena u tom svetu i velikog broja otkaza u najvećim tehnološkim kompanijama. Neke od njih posluju i u Srbiji , a mnoge ovdašnje firme rade kao spoljnji saradnici sa svetom.

Otpuštaju i oni koji su doskora najavljivali širenje i za to dobili velike kredite, poput „HTEC Group“, kompanije srpskog porekla sa sedištem u SAD i poslovanjem u 12 država sveta. Oni su ovih dana  otpustila 200 svojih radnika zbog „racionalizacije troškova i jačanja timova“, iako kažu da u prvom kvartalu beleže rast prihoda od 30 odsto.

„HTEC“ je za svoj strateški razvoj, u septembru prošle godine dobio kredit EBRD-a od 55 miliona dolara, što je najveće pojedinačno finansiranje EBRD-a za jednu kompaniju iz IT sektora na Zapadnom Balkanu. U izboru sajta za zapošljavanje IT kandidata "HelloWorld.rs" za 2023. čak su izabrani kao jedna od 10 najboljih poslodavaca u Srbiji.

Slična je postupio i "Kvantoks tehnolodži“ (Quantox Technology), koji je prošlog meseca otpustio gotovo 180 radnika jer je zbog krize u kriptoindustriji ostane bez glavnih klijenata.

Međutim, iz Digitalne Srbije kažu da ova dramatična situacija u tehnološkom svetu ipak ne pogađa previše srpsku startap scenu.

- Videli smo da ima slučajeva domaćih kompanija koje se bave pružanjem IT usluga za veće američke startape i koje samim tim pogađa trenutna kriza, što je potpuno očekivano jer ni jedna industrija nije otporna na krize. Ono što je, međutim, važno da razumemo kada govorimo o inovacionom ekosistemu je da postoji nekoliko nivoa ulaganja u startape, gde svaka faza podrazumeva višu sumu ulaganja. Naš ekosistem, što je pokazao i Startup Genome, pokazuje potrebu za početnim ulaganjima, tj. seed rundama, koje u proseku iznose oko 350.000 dolara. U svetlu krize kojoj svedočimo, to je manje turbulentno jer nemamo mnogo kompanija kojima su za dalji razvoj i održivost poslovanja potrebne investicije od po nekoliko desetina miliona dolara, a koje su u ovom trenutku teže dostupne zbog rasta inflacije i dizanja referentnih kamatnih stopa – objašnjava Bjelotomić.

U Srbiji IKT raste

Optimizam za tehnološki sektor Srbije gaje i u Vladi, odakle premijerka Ana Brnabić kaže da je samo u prvom kvartalu ove godine izvoz IKT usluga iznosio 786 miliona evra, što je rast od 44 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

- Očekujemo rekordan godišnji izvoz od četiri milijarde evra u sektoru u kojem je samo od početka ove godine broj zaposlenih povećan za čak 3.435 ljudi. Postoje neke kompanije koje smanjuju broj zaposlenih, ali je mnogo veći broj firmi koje tek otvaraju centre u Srbiji, kao i naših kompanija koje rastu ili novih domaćih kompanija koje nastaju. – istakla je Brnabić.

Da broj zaposlenih u sektoru IKT usluga u Srbiji bude veći od 100 hiljada, pobrinuće se i velika ruska kompanija Jandeks (Yandex), koja je u Beogradu otvorila svoju najveću međunarodnu kancelariju.

Prema najavama  je generalnog direktora Artema Savinovskog, do kraja godine će 2.000 ljudi raditi u beogradskoj kancelariji, a biće otvorena još jedna u Srbiji, koje će funkcionisati kao istraživački i razvojni centri, fokusirani na „kreiranje inovativnih rešenja, poput jezičkih modela sličnih GPT-u, namenjenih za različite usluge „Jandeksa“ poput ličnog glasovnog asistenta „Alisu“, kao i za hardverska rešenja poput pametnih uređaja i usluge zasnovane na veštačkoj inteligenciji, uključujući pozivanje vožnje i dostavu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike