Domaće IT nindže se predstavile svetu: Završen japanski program u Srbiji

04.02.2023

10:02

0

Autor: G.M.Š.

U Beogradu je predstavljanjem odabranih srpskih startapa završen NINJA akceleratorski program pod okriljem Japana

Domaće IT nindže se predstavile svetu: Završen japanski program u Srbiji
Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija - Copyright Promo: Inicijativa Digitalna Srbija

Sedam srpskih startapa predstavilo se juče domaćim i inostranim investitorima, kompanijama i fondovima preduzetničkog kapitala, na Demo danu u završnici „NINJA“ akceleratorskog programa, koji organizuje „Inicijativa Digitalna Srbija“ u partnerstvu sa „Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju“ (JICA).

Za startape „Tapni“, „Data Do“, „Smart Watering“, „EasyPass“, „Digital Spark“, „Zenhire“ i „OmniShop“, koji su završili intenzivni četvoromesečni program, počinje novo poglavlje u osvajanju svetskog tržišta.

- Jedan od najvećih izazova za naše startape je nedovoljna vidljivost Srbije na globalnom tržištu i verujemo da je NINJA program omogućio da se predstavimo ali i hrabro pogledamo u novo, uzbudljivo tržište Azije. Širiti poslovanje ima svoje izazove i ovaj program je startapima ponudio kako potrebnu ekspertizu, tako i potencijalna partnerstva, investicije, upoznavanje prilika i povezivanje sa ključnim akterima novog tržišta, i verujem da je to pravi način da podržimo domaći ekosistem - izjavio je Nebojša Bjelotomić, direktor „Inicijative Digitalna Srbija“.

NINJA akcelerator organizovan je po prvi put u našoj zemlji i okupio je  tehnološke startape koji su u fazi intenzivnog rasta, čije je rešenje već na tržištu i koji su već zabeležili rast na mesečnom ili godišnjem nivou i spremni su za rundu investicije i izlazak na svetsko tržište.

Pored radionica sa ekspertima, program je startapima omogućio da kroz individualne sesije rade na za njih specifičnim izazovima ali i da prisustvuju specijalizovanim događajima i povežu se sa ključnim globalnim igračima.

- Srbija ide ka evropskoj integraciji i potrebnim društveno-ekonomskim reformama u skladu sa tim ciljem. Projekat NINJA treba da promoviše održive i kvalitetne projekte srpskih startapa, a to će dovesti do privrednog rasta i društveno-ekonomske reforme u Srbiji. Verujem da je današnji događaj pružio priliku da se iskoristiti momentum Srbije i izgradi čvrst most za izgradnju odnosa između srpskih startapa i zainteresovanih strana iz Japana i mnogih drugih zemalja ili regiona - rekao je ambasador Japana u Beogradu, Takahiko Kacumata.

Dokazani potencijal Srbije

O utiscima prvog „NINJA“ programa u Srbiji i planovima za dalje održavanje projekta govorili su Šigeru Handa, regionalni direktor „Afričko-azijske investiciono-konsultantske kuće“ (AAIC) i Nagata Jošiaki, predstavnik „Japanske agencije za međunarodnu saradnju“ (JICA) na Balkanu.

- Uz Vladinu inicijativu za razvoj tehnoloških inovacija i preduzetništva vidimo ogroman potencijal srpskog ekosistema koji sve više dobija na snazi. Startapi i drugi preduzetnici imaju odličnu tehničku ekspertizu, kao i ambiciju da rastu i mogu imati koristi od globalnijeg pristupa tom ubrzanom rastu. „NINJA“ program nudi mogućnosti za proširenje i upoznavanje sa azijskim tržištima, koje startapi ovde uglavnom još uvek ne koriste. Srpski startap ekosistem raste organski od trenutka kada su prvi među njima, kao što su „Nordeus“ i „3Lateral“, dokazali šta je moguće. Programi kao što je „NINJA“ imaju za cilj da pokažu startapima šta je sve moguće uraditi u Aziji i da podstaknu druge da istraže ovo tržište. Smatramo da bi u budućnosti bilo korisno uspostaviti regionalnu saradnju i nadamo se da ćemo izgraditi jake temelje za dodatno povezivanje regiona Balkana i Japana odnosno Azije - kaže Šigeru Handa, regionalni direktor regionalni direktor „Afričko-azijske investiciono konsultantske kuće“ (AAIC).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike