Nije montažna nego modularna: Kuća od čelika može i na „uradi sam“ (FOTO/VIDEO))

30.04.2023

07:35

0

Montažne kuće su sve popularnije u Srbiji ali malo potencijalnih kupaca zna da se slične mogu veoma uspešno graditi i od čelika, i to uz odličnu izolaciju

Nije montažna nego modularna: Kuća od čelika može i na „uradi sam“ (FOTO/VIDEO))
Kuća od čeličnih profila - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Montažna kuća od čelika, zvuči pomalo „egzotično“ za Srbiju, stabilno ali i pomalo hladno. Međutim, ovakva gradnja ne samo da je moguća i u Srbiji (već se uspešno primenjuje) nego se radi i u najvećem stepenu izolacije, tzv. pasivne kuće, kaže za 24sedam Petar Matunović, osnivač i direktor kompanije „Lastavica“, koga smo sreli na Sajmu građevinarstva u Beogradu.

„Lastavica“ je razvila svoj sistem gradnje pocinkovanim čeličnim profilima, na način modularne gradnje koja potiče iz Australije a zbog brojnih prednosti nad klasičnom montažnom od drveta, sve je prihvaćenija i u Evropi.

- Radi se o sistemu koji garantuje brzu i tačnu gradnju, dobru izolaciju i veoma trajnu konstrukciju. To je nešto najsavremenije što se primenjuje u svetu, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja ima sopstvenu proizvodnju konkstruktivnih elemenata – napominje Matunović.

24sedam/Katarina Mihajlović
Brzo i efikasno: Petar Matunović, Lastavica.rs

 

Naš sagovornik kaže da je u savremenoj gradnji, gde je brzina presudna jer nosi najveće troškove gradnje, ovaj sistem se našao apsolutno isplativ.

- Ubrzano ovaj sistem prihvata i Evropa jer zahteva mnogo manji broj radnika, koji su sada svuda deficitarni, preciznost gradnje je značajno veća a nema naknadnih radova jer se svi potrebni otvori za instalaciju kompjuterski planiraju. Na kraju, energetska efikasnost, na kojoj se u Evropi insistira, je ovde apsolutno zadovoljena – objašnjava Matunović.

Kako ova konstrukcija ima svoju šasiju, nije potrebno raditi temelje već se može postaviti i na behaton ploče po ćoškovima. To značajno ubrzava gradnju, pa kuća može biti gotova za nekoliko nedelja.

 

- U gradskim jezgrima, gde smo morali da radimo brzo jer, na primer, nismo smeli da dopremljenim građevinskim materijalom zaustavljamo saobraćaj, dizali smo sprat konstrukcije i za 24 sata. Kako je sve prafabrikovano, zadržavanje na gradilištu je svedeno na najmanju moguću meru – naglašava Matunović.

Idealno i za vanredne situacije

Modularni objekti odlično su rešenje ne samo za privatne domove, vikendice i slično, već i za urgentne slučajeve kada je potrebno brzo izgraditi kuće, bolnice…
- Imali smo slučaj zemljotresa u Hrvatskoj, kada su mnogi ljudi ostali na ledini, ili kod nas za vreme kovida kada je nedostajalo bolnica. S ovim sistemom država može da ima nekoliko stotina objekata u rezervi, spremnih za brzu montažu kada zatreba. Oni se potom mogu preoblikovati u nešto drugo, od bolnice u dom kulture ili šta je već potrebno – ističe još jednu, društveno značajniju, prednost modularnosti Petar Matanović .

Za modele mobilne kuće koje pravi „Lastavica“, kakav je primerak bio izložen na Sajmu, čak ne treba ni građevinska dozvola. Međutim, ove kuće ne moraju da budu malih dimenzija, jer konstrukcija može da ide i do tri sprata u sistemu lakih čeličnih profila a ako se radi hibridni sistem sa prefabrikovanim betonom, onda veličina objekta može biti i mnogo veća.

- Tada ide skelet od betona a ispuna od čeličnih profila, I to je sistem koji smo mi inovirali, u saradnji sa stručnjacima koji su ga razvijali na Institutu za materijale a oni su radili i zgrade od 30 spratova – ističe Matunović.

Razvojem sistema prefabrikovanog betona prevaziđeni su njegovi raniji nedostaci, pre svega u izolaciji.

- Prelaskom na sistem lakih čeličnih profila moguće je postići stepen pasivne gradnje, gde nema gubitaka energije – kaže sagovornik 24sedam.

Uz sve prednosti brze gradnje, kao i energetske efikasnosti izgrađenih objekata, ove modularne kuće imaju i prihvatljivu cenu.

- Kada to uzmemo u obzir, kao i trajnost konstrukcije i mali troškovi održavanja, ovaj sistem je znatno povoljniji od drugih. Cena mu je pritom u rangu cene drugih načina gradnje, pa se kvadratni metar može izgraditi za 700 do 1.000 evra, zavisno od toga kakvog su energetskog standarda završni radovi – zaključuje Petar Matanović iz „Lastavice“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike