Možda već ide nabolje: Proizvođačke cene u EU u novembru vezale dva meseca pada

06.01.2023

08:49

0

Autor: 24sedam

U niže industrijske cene uključena jeftinija energija, a najveća sniženja su u srpskim parnjacima - Bugarskoj i Slovačkoj

Možda već ide nabolje: Proizvođačke cene u EU u novembru vezale dva meseca pada
Ilustracija - Copyright Profimedia

Proizvođačke cene u industriji EU i evrozoni u novembru su ponovo pale i tako vezale dva meseca „sniženja“. Niže cene omogućene su pojeftinjenjem primarne energije nakon prestanka šokova na energetskom tržištu Evrope, pokazuju podaci Evrostata.

U evrozoni proizvođačke cene industrijskih proizvoda u novembru su pale za 0,9 odsto u odnosu na oktobar, u kome su smanjene za tri  posto, objavio je statistički ured EU.

U te cene uračunata je jeftiniji gas i struja, jer su cene energenata takođe pale drugi mesec zaredom ali nešto blaže. Na nivou EU su bile niže za 1,9 odsto, dok su se mesec dana ranije smanjile za 6,9 odsto. U evrozoni smanjene je bilo 2,2 odsto u novembru i 7,4 odsto u oktobru.

Pad industrijski cena vode intermedijarne robe, koje su pale 0,4 odsto nakon što su u oktobru imale rast od 0,2 odsto. U ostalim sektorima cene su porasle ali mnogo blaže nego prethodnih meseci.

I cene netrajne potrošačke robe, koje su porasle za 0,6 odsto, imale su dvostruko blaži pad nego u oktobru.

Bugari i Slovaci baš srezali cene

Najveći pad proizvođačkih cena industrijskih proizvoda beleže Bugari i Slovaci. Pad je ozbiljnih 12,6 i 11,6 odsto u odnosu na oktobar. Nije toliki ali nije ni mali u sledećoj po redu na listi Evrostata, Grčkoj.

Ali ne padaju svugde, pa tako su u Hrvatskoj i Finskoj proizvođačke cene porasle za jedan odsto, jednako kao u oktobru, a tek za dlaku manje u Rumuniji – 0,9 odsto.

To nije ništa prema nastavku rasta cena koje beleže Italija (3,3), Švedska (2,7) i Irska (2,4).
Godišnji rast i dalje visok Blaži rast cijena u energetskom sektoru

Godišnje poređenje pokazuje blaži rast cena u novembru i u EU i u evrozoni, u odnosu na isti mesec prethodne godine. U celoj uniji je bio 27,4 odnosno (u oktobru 31) a u zoni evra 27,1 odsto.

Najviše su i dalje rasli energenti, 56 odsto (66,3 odsto u oktobru u EU, 64,9 u eurozoni). Netrajna potrošačka roba je godišnje skuplja 17,1 odsto u EU i 16 odsto u evrozoni, intermedijarna dobra 15,5 odsto u obe grupe, a kapitalna 7,7 odnosno 7,6 odsto.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cene u industriji bile su u EU više za 13,6 odsto, a u evrozoni za 13,1 odsto.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike