Božićna trpeza: Svega ima, samo spremite novčanike (FOTO)

05.01.2023

18:45

0

Autor: G.M.Š.

Ni ove godine u ponudi ne fali ništa što bi moglo da obogati trpezu za Božićne praznike, ali se morate spremiti da to platite dosta više nego prošle godine

Božićna trpeza: Svega ima, samo spremite novčanike (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ko to još nije uradio, sutra ujutro na Badnji dan je poslednji trenutak da se obavi božićna kupovina. Prema onome što su novinari Portala 24sedam videli na beogradskim pijacama i u velikim prodavnicama, svega što bi trebalo da se nađe na prazničnoj trpezi ima, samo je pitanje koliko je ko spreman za to da plati.

Novih cena nema, 2023. je tek počela, ali ni one "stare“, koje smo imali za novogodišnju trpezu, nisu mnogo prijale. Što se tiče onog neizostavnog na meniju za predstojeći praznik – ribe za Badnji dan i mrsa za Božić, cene su za 20 do 35 odsto veće nego lani.

Kupaca ima, ali manje pazare

Gužve su na pijacama kao da nije sredina radne nedelje a one najveće očekuju se sutra. Na jednoj od većih pijaca u prestonici, onoj u novobeogradskim blokovima, redovi su na "strateškim“ punktovima – pred ribarnicama, na tezgama sa delikatesom, kao i onima koje prodaju pasulj, lešnike, bademe i suvo voće.

Kupaca ima ali, kažu prodavci, evidentno je da kupuju manje. Razlog je jednostavan – cene hrane. Svež šaran, najtraženiji za slave i post, i dalje je 750 dinara za kilogram, šnicle su 1.250 dinara, očišćena losos-pastrmka 1.000 dinara, šnicle soma 1.450 dinara, zubatac 1.750, lignje 1.200 dinara… Ima i zamrznute morske ribe u dovoljnim količinama a cene su od 10 do 30 odsto veće nego u januaru 2022.

Uz ribu, najčešće jelo u postu je, naravno, pasulj. Tu cena začudo nije mnogo promenjena u odnosu na onu lanjsku, pa se kilogram može kupiti za 300 do 400 dinara.

Ni kupusu cena nije otišla naviše jer kilogram ide od 50 do 100 dinara. Naravno, oni koji nisu mnogo izbirljivi mogu da prođu i povoljnije, jer u velikim samouslugama je cena za 30 do 40 odsto manja.

Dok na red ne dođe slasno pečenje, u postu se najbolje osladiti suvim voćem i koštunjavim plodovima. Suve smokve su na pijacama od 500 do 600 dinara za kilogram, suve šljive su 300 do 500, orasi 800 dinara a bademi i lešnici 1.000 ili 1.100 dinara.

Kod ovih proizvoda cena je u odnosu na prošlogodišnju porasla različito, od 16 odsto (stotinak dinara) kod lešnika i badema, do 50 odsto kod suve šljive. Orah se čak može naći po prošlogodišnjoj ceni.

Božić "skuplji" za trećinu

Odnos cena posne hrane prošle i ove godine preslikao se i na one koje su prikačene na meso, mesne prerađevine i jaja.

Posle dužeg ili kraćeg posta, za pečenje je dobro pripremiti se uz kvalitetno meze. To zadovoljstvo ovog januara košta od 1.200 dinara, koliko je slanina, preko 1.500 dinara koliko je svinjska pečenica, do čak 2.500 dinara koliko je kilogram goveđe pečenice.

Unsplash
 

Kupci se neće šokirati ovim cenama, iste su bile i, recimo, krajem aprila pred Uskrs, ali svakako su 25 do 30 odsto veće nego što su bile u januaru prošle godine. Kod nekih proizvoda za meze i više, jer kilogram adamera je sada po hipermarketima između 1.200 i 2.050 dinara a pre godinu dana je bio, podsećaju nas podaci sajta cenoteka.rs, od 950 do 1.500 dinara, odnosno 26 do 36 odsto manje.

Posebna priča su jaja, koja su danas u rasponu od 18 do 25 dinara na pijaci, a u prodavnicama i do 27 dinara. Za Uskrs su bila četiri do pet dinara manje (28 odsto) a sada su čak za sedam do devet dinara (oko 60 odsto) više nego prošlog januara.

"Dragoceniji" i slatkiši

A u subotu na red dolazi i tradicionalni srpski "slatkiš" – pečenje.  Ako ste prošle godine kupili kilogram pečene prasetine za 1.400 dinara, ove ćete dati za petinu više novca. Oni koji bi celo prase, moraće za njega da odvoje oko 1.600 dinara po kilogramu.

Oni koji nisu za prasetinu, već bi da kod kuće ispeku svinjski but to će ih koštati 750 dinara po kilogramu. Lani je bilo oko 600 dinara, ali to što je cena "samo" 25 odsto veća, treba zahvaliti tome što ju je država ograničila.

Juneći but je od 1.100 do 1.300 dinara , nekih 30 odsto više nego januara 2022. godine, ali to nije najveći rast cene mesa.

Profimedia
 

Rekord drži piletina, pa sada za kilogram pilećeg filea morate da date 820 dinara, više od 40 odsto nego što ste plaćali pre godinu dana. Srećom, za 320 do 350 dinara po kilogramu možete kupiti celo pile, pa uz supu dobijete i meso po mnogo povoljnijoj ceni.

Za one kojima su slatkiši ipak oni pravi, sa šećerom, neće žaliti što taj obavezni sastojak torti i kolača sada uz ograničenu cenu košta 115 dinara za kilogram (rast 28 odsto) ili što je brašno 85 dinara (6,2 odsto), 200 grama maslaca 390 dinara (30 odsto), 250 grama margarina 90 dinara (50 odsto) a litar svežeg mleka 145 dinara (čak 61 odsto).

Na kraju, Božić ne može bez badnjaka, a oni su vrlo raznovrsnih oblika, pa tako i cena. Možete nabaviti simboličnu grančicu hrasta za 100 dinara, sa "prilozima" od zrnevlja plodnosti za 200 ili 250, dok ozbiljni komadi za "loženje" idu od 1.000 dinara pa do "kol'ko platiš" komad visine četiri metra.

S takvom kupovinom ostaje vam samo da organizujete kako ćete da prebacite badnjak do kuće.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike