Nemci se presabiraju: Šta će im ostati kada plate preskupo gorivo

16.03.2022

11:53

0

Skupi energenti će srezati privatnu potrošnju u Nemačkoj, procenjuje Ministarstvo ekonomije

Nemci se presabiraju: Šta će im ostati kada plate preskupo gorivo
Copyright Promo/Nataša Lađević

Rast cena energenata zbog rata u Ukrajini uticaće na smanjenje privatne potrošnje u Nemačkoj ove godine, objailo je danas Ministarstvo ekonomije dodajući da je prerano da se kvantifikuje koliko će to uticati na privredni rast.

Ministarstvo je u svom mesečnom izveštaju navelo da uticaj ruskog napada ekonomsku proizvodnju zavisi od trajanja i intenziteta sukoba koji je počeo 24. februara.

U izveštaju se navodi da bi rat mogao da poremeti lance snabdevanja koji su se polako oporavljali od uskih grla izazvanih tokom pandemije, prenosi Rojters.

"Smeši se" recesija

Nemačka ekonomija je zabeležila negativan rezultat u poslednjem kvartalu prošle godine, a indeks raspoloženja investitora je oštro pao, prema juče objavljenim podacima, ukazujući na verovatan ulazak Nemačke u recesiju.

Ministarstvo je poručilo da ubrzanje inflacije ostaje najveća briga za ekonomiju i da će potrošači i kompanije verovatno morati da se uhvate u koštac sa većim računima za energiju s obzirom na to da je Nemačka i dalje zavisna od ruskog gasa i nafte.

- Od početka vojnog napada došlo je do ekstremnog povećanja cena energije i robe. Trgovinski tokovi i lanci snabdevanja su takođe snažno pogođeni - saopštilo je ministarstvo.

Vlada kancelara Olafa Šolca je preduzela neke mere da ublaži uticaj rata na ekonomiju i poslediči rast cena energije.

Naknada na računima za struju za finansiranje proširenja obnovljivih izvora energije biće ukinuta počev od jula umesto od sledeće godine, a kompanije koje posluju u Rusiji mogu da konkurišu za grantove.

Nemačka je takođe krenula u akciju diverzifikacije mreže dobavljača energije. Vlada je dala nalog svom trgovinskom gasnom čvorištu da kupuje ukapljeni prirodni gas (LPG) izvan Rusije, koja je najveći snabdevač te zemlje gasom.

Takođe želi da izgradi LPG terminal i uzdržaće se od gasenja elektrana na ugalj koja se mogu ponovo aktivirati ako bude potrebno.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike