Suluda cena goriva: Austrijanci već plaćaju dizel tri evra po litru, a zbog gasa...

12.03.2022

10:04

0

Autor: 24sedam

Cena dizela na pojedinim pumpama u EU prešla je već tri evra po litru a zbog cene gasa prestaju da rade fabrike

Suluda cena goriva: Austrijanci već plaćaju dizel tri evra po litru, a zbog gasa...
petrol-g400fa81f0_1280 - Copyright Pixabay

Vojno neutralna ali ekonomski veoma uključena u energetsku agoniju Evrope i sveta, Austrija ovih dana beleži neke crne rekorde. U Donjoj Austriji, u mestu Virmla i u Tulnu, benzinske pumpe prodavale su dizel za 3,084 evra po litri, a u Vinernojštatu 3,059 evra.

Ni litar benzina nije mnogo jeftiniji  jer koštao je na tim pumpama 2,790 evra, prenose mediji.

Zbog ovako podivljalih cena goriva, podstaknutim i rusko-ukrajinskim sukobom u kojemu Austrija prati sankcije Zapada u svemu osim u gasu i nafti, u zemljli već glasno traže intervenciju države.

Političari, privrednici i trgovačka i automobilska udruženja predlažu da država smanji ili ukine PDV na gorivo. To bi smanjilo cene za oko 30 centi po litru ali i skresalo prihode u budžetu za oko 600 miliona evra do kraja godine.

Udeo državnih zahvatanja u ceni benzina prošle je godine u proseku iznosio 54 odsto, a kod dizela 49 odsto. Cena goriva na benzinskim pumpama se sastoji od cene proizvoda, marže i dva poreza – akcize na naftu (MoeST) i PDV-a. Od 1. jula 2021. ceni naftnih derivata se dodaje još i "CO2 malus", odnosno taksa na zagađanje okoline.

Guverner pokrajine Gornja Austrija, Tomas Štelcer, ukazuje da topli dom i mobilnost ne smeju biti luksuz a tako misli i guverner pokrajine Tirol, Ginter Plater, koji se takođe izjasnio za smanjenje poreza. Iz Vlade ministarka poljoprivrede Elizabet Kestinger odgovara da bi smanjenje PDV-a na naftne derivate predstavljalo kršenje prava EU.

Ekonomski institut WIFO smatra da, ako politički gledano, ne može da se zaobiđe smanjenje PDV-a, to ne treba činiti za gas i naftu, već struju. Samo tako, smatraju ekonomski eksperti, moguće je podstaći veći ekološki energetski miks.

Screenshot: ICE berza
 

 

Gas sedam puta skuplji nego lani

Cena gasa na evropskom tržištu danas se povećala na 131 evra po megavatčasu (1.480 dolara za 1.000 kubnih metara), nakon velikog pada od početka nedelje do četvrtak. Cena se stropoštala sa 2.560 dolara na 1.425 dolara ali to je i dalje preko sedam puta više nego što je bila pre taćno godinu dana.

Austrija je prošle godine uvezla naftu i gas za 11,5 milijardi evra, a za 2,5 milijardi evra deo prosledila u druge zemlje. Od ukupnog uvoza, 4,2 milijardi evra otpalo je na gas i 7,3 milijardi evra na naftu i naftne proizvode.

Za ovu godinu očekuje najmanje udvostručenje troškova, kaže direktor austrijske Agencije za energetiku Franc Angerer.

Troškovi su veliki i za privredu, pa neki to više ne mogu da izdrže. Tako je zbog visoke cene gasa fabrika papira "Norske Skog" u mestu Bruk an der Mur, koja zapošljava oko 400 ljudi, odlučila je da privremeno obustavi rad.

- Cene energenata sa kojima smo trenutno suočeni ne dozvoljavaju poslovanje u Bruku - rekao je direktor kompanije Sven Ombudstvedt.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike