Cene nisu ovako skakale od 1993: Najava ozbiljnih problema za Nemce

01.10.2021

09:08

0

Inflacija u Nemačkoj se u septembru popela iznad četiri odsto

Cene nisu ovako skakale od 1993: Najava ozbiljnih problema za Nemce
Copyright Pixabay

Inflacija u Nemačkoj je porasla u septembru 4,1 posto na godišnjem nivou, objavio je Federalni zavod za statistiku, Destatis, što je njen najviši nivo u poslednjih skoro 28 godina.

Veća stopa inflacije od septembarske je poslednji put zabeležena u decembru 1993. godine, kada je iznosila 4,3 procenta. Rast potrošačkih cena u najvećoj evropskoj ekonomiji iznosio je u avgustu 3,9 odsto. Građani su zabrinuti a nadležni ih smiruju pričom o „privremenom poskupljenju“.

I ECB ima istu priču

Šefica ECB Kristin Lagard takođe je ocenila da je trenutni trend rasta inflacije iznad cilja banke od dva odsto, posledica privremenih faktora i upozorila da se ne "reaguje preterano" na visoku inflaciju čiji je uzrok manjak ponude na tržištu, podseća DW.

Kako prenosi radio „Dojče vele“ (DW), rast cena energije i uska grla u snabdevanju udruženim snagama već duže vreme guraju potrošačke cene naviše, ali je na uspon inflacije uticaj imalo i januarsko ukidanje mere o privremenom smanjenju poreza na dodatu vrednost (PDV), koja je uvedena prošle godine zbog pandemije.

Rastu inflacije u septembru je najviše doprinelo poskupljenje energije i prehrambenih proizvoda, pokazali su preliminarni podaci Destatisa.

Ekonomisti predviđaju da će potrošačke cene u Nemačkoj nastaviti da rastu u narednim mesecima, pri čemu neki od njih procenjuju da bi stope mogle da dostignu čak i pet procenata.

Bundesbanka je ove nedelje saopštila da će se nemačka inflacija verovatno zadržati iznad dva odsto do sredine 2022. godine, premašujući ciljanu stopu Evropske centralne banke (ECB).

Ipak, to ne znači automatski da će najveća evropska ekonomija upasti u vrtlog inflatorne spirale, budući da analitičari aktuelni porast inflacije vide kao privremeni fenomen, usled rasta potražnje za robom kako se globalna ekonomska aktivnost polako vraća u normalu nakon pandemije kovid-19.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G.M.Š/Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike