Sankcije na sopstveno građevinarstvo: Nemci nemaju čime da zidaju

18.03.2022

08:10

0

Zbog zapadnih sankcija Rusiji, u Nemačkoj je sve prisutnija nestašica eksera i šrafova na građevinama, a materijal je sve skuplji i skuplji

Sankcije na sopstveno građevinarstvo: Nemci nemaju čime da zidaju
confused-g0f011cfee_1280 - Copyright Pixabay

Isporuke važnih proizvoda za građevinarstvo, kao što su šrafovi i ekseri, zbog sankcija više ne dolaze u Nemačku i to predstavlja ozbiljan problem, kažu iz Udruženja nemačke građevinske industrije.

- Ne možemo danas više predvideti da li će biti dovoljno materijala za sve građevinske radove u Nemačkoj. Obustavljanje gradnje brojnih projekata više se ne može isključiti - upozorio je Tim Oliver Miler, direktor Udruženja.

On je kazao da se već danas mora postaviti pitanje koji projekti će biti obustavljeni, od kojih se može odustati.

Miler je preneo da su građevinari već u kontaktu sa najvećim investitorima, kao što je nemačka železnica i preduzeće za održavanje i izgradnju autoputeva.

Dalji problem po građevinare je porast cena sirovina, kao što su čelik, bitumen ili aluminijum.

Ugrožena svaka deseta

Posledice sukoba u Ukrajini teško pogađaju kompanije na severu Nemačke. Udruženje „Nordmetal“ ukazuje da je ugrožena svaka deseta kompanija industrije metala i elektronike. - Pogođene kompanije deo svojih sirovina dobijale su direktno ili preko posrednika iz Rusije, Ukrajine i Belorusije. To se tiče pre svega čelika, gvožđa, lakih metala, metalnih delova i gasa - navodi ovo udruženje.

- Delimično se cene garantuju još samo na sat vremena. Time je postalo nemoguće predati ponudu sa ozbiljno izračunatom cenom - objasnio je on.

Prekid snabdevanja

Miler je kazao da zbog postojećih ugovora kompanije ne mogu preneti na investitore skok cene.

Sankcije SAD i Evropske Unije prema Moskvi, zbog oružanog napada na Ukrajinu, izazvale su prekid snabdevanja iz Rusije brojnih proizvoda, robe i repromaterijala, od hrane do metala koji su značajni i za građevinarstvo, ali i za čitavu automobilsku industriju na Starom kontinentu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike