Inflacija će „zagrejati“ i Nemce: U evrozoni 4,9 odsto, u Nemačkoj ravno šest

30.11.2021

15:37

0

Opšti rast cena ozbiljno drma Evropu i već obara gotovo tri decenije stare rekorde

Inflacija će „zagrejati“ i Nemce: U evrozoni 4,9 odsto, u Nemačkoj ravno šest
Ilustracija - Copyright Pixabay/Steve Buissinne

Rast inflacije u evrozoni iznosi u novembru ove godine 4,9 posto na godišnjem nivou, prema današnjoj fleš proceni Evrostata, statističkog zavoda Evropske unije.

Potrošačke cene u 19-članom monetarnom bloku su u novembru ubrzale u odnosu na godišnju stopu rasta od 4,1 odsto zabeleženu u oktobru, prema podacima objavljenim na veb sajtu Evrostata.

Prema prvim rezultatima, procenjuje se da će cene energije predvoditi među komponentama inflacije s godišnjom stopom rasta u novembru od 27,4 procenta (23,7 odsto u oktobru).

Cene usluga su, prema oceni statistike, porasle u novembru 2,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine (2,1 odsto oktobru), ne-energetska industrijska dobra su poskupela za 2,4 odsto (2,0 odsto u oktobru), a hrana, alkohol i duvan za 2,2 procenta (1,9 odsto u oktobru).

Od zemalja članica evrozone, najvišu međugodišnju stopu inflacije u novembru očekuju Litvanija (9,3 odsto), a slede Estonija (8,4), Letonija (7,4), Belgija (7,1), Luksemburg (6,3 odsto), i najveća evropska ekonomija - Nemačka, sa rastom potrošačkih cene od šest procenata, prema preliminarnim podacima Evrostata.

Nemačka je poslednji put imala godišnji rast cena iznad pet odsto početkom 1990-tih godina.

Screenshot:Tradingeconomics
Visoka Inflacija u Nemačkoj gotovo zaboravljena

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike