Srbi u bankama imaju veću štednju nego Crnogorci, ali zato inflacija...

23.12.2021

09:53

0

Građani Srbije u bankama drže 16,2 milijarde evra, ali im štednju jede i veća inflacija

Srbi u bankama imaju veću štednju nego Crnogorci, ali zato inflacija...
Pixabay

Građani Srbije su nešto veće štediše nego njihovi parnjaci u Crnoj Gori, pokazuju poslednji podaci centralnih banaka.

Građani Srbije na štednim računima u bankama u oktobru su imali 16,2 milijarde evra, od čega je 12 milijardi u devizama, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

Podatke o štednji građana objavila je ovih dana i Centralna banka Crne Gore, i prema njima Srbi su veće štediše od građana Crne Gore.

U Srbiji po stanovniku 138 evra više

Ukupna štednja građana u Crnoj Gori je 1,4 milijarde evra, što daje 2.210 evra po stanovniku, dok je u Srbiji ona za šest odsto veća i čini 2.348 evra.

Ukupna sredstva deponovana u crnogorskim bankama dostigla su na kraju novembra 4,18 milijardi evra, dok je stanje kreditne zaduženosti istovremeno iznosilo 3,47 milijardi.

U odnosu na kraj 2020. godine, sredstva na depozitnim računima u bankama povećana su za 808 miliona evra, a ukupni iznosi zaduženja građana, privrede i vlade za 317,19 miliona evra, prenosi portal Bankar.

U Srbiji se štednja građana uvećala za četiri milijarde evra u ovoj godini, sa 12,2 na 16,2 milijarde evra. 

Štednja se uvećava i u Srbiji i u Crnoj Gori, ali joj opada realna vrednost jer se uvećava i inflacija. Inflacija u evrozoni sve je viša što erodira kupovnu moć evra, pa tako utiče i na samu Crnu Goru, koja nije član EU ali koristi evropsku valutu.

U oktobru je, prema Evrostatu, inflacija u zoni evra iznosila 4,1 odsto, najviše u poslednjih 13 godina. U istom mesecu lokalna, crnogorska inflacija bila je 3,8 odsto.

U Srbiji je u novembru, prema poslednjem podatku Republičkog zavoda za statistiku, inflacija bila 7,5 odsto.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti