Erdogan malo povratio liru, pitanje je dokle

21.12.2021

08:44

0

Najave ekonomskih mera radi odbrane potonulog kursa domaće valute ojačalo tursku liru za 35 odsto

Erdogan malo povratio liru, pitanje je dokle
Turska lira - Copyright Pixabay

Turska lira je zaključila trgovinu u ponedeljak rastom od preko 20 odsto a na to još 15 odsto danas, nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio niz mera za koje kaže da će građanima ublažiti udar od oslabljene nacionalne valute, obećavši istovremeno da će nastaviti s politikom niskih kamata.

Turska lira je danas nastavila rast za čak 15 odsto i stigla na najviši nivo od 11,0935 lira za dolar, izveštava Rojters. Kasnije je blago smanjila deo dobitaka i, prema podacima sa berze u Istanbulu, kretala se na nivou od 13,92 lire za dolar u 08:56 časova po srednjoevropskom vremenu.

Lira je ddrugi dan zaredom reagovala na Erdoganovu najavum nakon skoka u ponedeljlak od 25 procenata na dnevnom nivou, na 13,15 lira za dolar. To je najveći raspon dnevne promene kursa tokom jednog trgovačkog dana do sada, prenosi Rojters.

Od početka godine do sada, lira je pre ovoga oporavka izgubila 5o posto vrednosti.

"Vlada će nadoknaditi kursnu razliku"

U obraćanju nakon sastanka vlade, Erdogan je rekao da „od sada pa nadalje, niko od građana neće morati da menja depozite u turskim lirama u devize zbog zabrinutosti da bi fluktuacije kursa mogle da devastiraju njihove dobitke od kamata na štednju".

- Sa smanjenjem kamatnih stopa, svi ćemo videti za nekoliko meseci kako inflacija počinje da pada. Ova zemlja više neće biti raj za one koji novac zgrću na visokim kamatama, neće biti uvoznički raj - rekao je Erdogan.

On je takođe pozvao "sve koji imaju novac, pristup finansijama" da doprinesu investicijama i obećao pomoć izvoznicima i penzionerima.

Agencija "Blumberg" prenosi da je Erdogan rekao da će Vlada nadoknaditi gubitke koje su pretrpeli vlasnici depozita u lirama ako pad lire prema čvrstim valutama premaši kamatne stope koje su obećale banke.

Mere imaju za cilj da ublaže potražnju investitora u sektoru trgovine na malo za dolarima i okončaju tromesečne turbulencije nacionalne valute.

- Turska nema ni nameru ni potrebu da odstupi ni za najmanji korak od slobodne tržišne ekonomije i režima deviznog kursa - zaključio je Erdogan.

Pad turske lire krenuo je naglo nakon što je predsenik Erdogan preko centralne banke pokrenuo program dodatnog monetarnog popuštanja uprkos rastućoj inflaciji. Zbog protivljenja takvim merama, koje samo podstiču inflaciju, Erdogan je u poslednje dve godine smenio nekoliko viceguvernera i jednog guvernera centralne banke.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike