Koliko koštaju novi prozori i vrata: Mnogi čekaju državu, malo ko će se ogrejati

30.06.2021

18:41 >> 18:43

0

U Beogradu najava državne akcije zamene stolarije prepolovila biznis, dok drugde rade kao da se ništa ne događa

Koliko koštaju novi prozori i vrata: Mnogi čekaju državu, malo ko će se ogrejati
Copyright Profimedia

Mnogi se nadaju, a malo ko će profitirati, moglo bi se zasada reći za najavljenu veliku akciju države u zameni stolarije u domovima građana, kao deo šire inicijative povećanja energetske efikasnosti. Očekivanja građana su izgleda različita, jer iako je u pojedinim delovima Srbije regularan posao majstora koji proizvode i ugrađuju PVC prozore i vrata praktično prepolovljen, u drugima izgleda da ne veruju mnogo u ovu državnu “lutriju“.

Promet prepolovljen

U beogradskom preduzeću “Grasing“ kažu da je posao znatno opao u poslednja dva-tri meseca.

Ko je u redu, a ko nije usklađen

Opštine koje će dobiti subvenciju su: Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina i Beočin.

Odbijeni su Apatin (neblagovremena prijava), zatim Čačak, Bor, Požarevac, Prokuplje, Mali Iđoš, Bajina Bašta, Bečej, Priboj, Kanjiža, Lebane, Malo Crniće, Sremski Karlovci, Bogatić, Petrovac na Mlavi, Koceljeva, Velika Plana, Bosilegrad, Lajkovac (neuredne prijave), kao i Bačka Topola, Aranđelovac i Vladičin Han (neusklađena sadržina).

– Otkako vi novinari svaki dan pišete da zamena stolarije uz državnu pomoć “samo što nije“, promet nam je praktično prepolovljen. Svi čekaju da vide da li će nešto biti od toga, a biće dobro ako svaki stoti običan građanin u nekoj opštini dobije subvenciju – kaže za 24sedam Branko Pejović, vlasnik ove firme.

On ukazuje da je za ovaj program za celu Srbiju predviđeno da država, odnosno po pola Republika i lokalne samouprave, da 460 miliona dinara (oko četiri miliona evra), a da toliko plate i građani.

– Tih 500 miliona dinara je pet godišnjih prometa firme, pa ako će to da promeni energetsku situaciju… Ali, hajde, dobro da se krenulo odnekud, jer je slična akcija u drugim zemljama EU dala efekta – naglašava Pejović.

Koliko će to koštati srećnike

Koliko će to koštati građane, sada se može reći samo okvirno.

– Svaka opšta računica je proizvoljna jer zavisi i od toga kakve prozore i vrata želite i koliko ih je, kojeg su profila, da li su veličina i oblik standardni… – objašnjavaju u “Roloplastu“.

Za svaku mušteriju različito: Ugradnja stolarije: Foto: Profimedia

Državna računica, koja se pojavljuje u izjavama o subvencionisanoj zameni, jeste da bi za stan od 60 kvadrata investicija iznosila oko 1.500 evra, od čega bi vlasnik stana obezbedio 750, a ostatak država.

To teško da “pije vodu“, jer trenutno je na tržištu prosečna cena stolarije po metru kvadratnom, sa ugradnjom, 120 evra, dok je ona kvalitetna i do 150 evra. Ukoliko imate stan od 60 kvadrata, verovatno imate i tri dvokrilna prozora, dva jednokrilna, zatim vam trebaju i nova vrata za terasu (možda i dva komada) i lođu, kao i ulazna vrata. Ako ne želite da ugrađujete problematične profile čija “energetska efikasnost“ neće potrajati više od nekoliko godina, to sve staje minimum 1.800 evra.

Kada se pogleda prosečna vrednost po opštini kojoj je odobren program, od 58.000 evra iz budžeta države, i isto toliko iz džepa građana, dolazimo do brojke od 64 građanina koji bi u jednoj lokalnoj samoupravi mogli da se jeftinije ogreju sledeće zime uz pomoć države.

Rokovi počeli da teku

Za one koji su zainteresovani za subvenciju države kako bi postavili nove prozore i vrata kroz koje neće ulaziti košava a “izlaziti“ novac za prekomerno grejanje, počeli su da “otkucavaju“ neki rokovi.

Ušteda 20 odsto

Prema procenama Ministarstva energetike, sa novom stolarijom potrošnja energije bi trebalo da bude nakon ove akcije barem 20 odsto manja, što na nivou države daje planiranu uštedu od 47 miliona kilovat-časova struje.

– To je u proseku godišnja proizvodnja tri toplane prosečne veličine – istakla je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Prvi je bio nedavno, kada je 67 opština, od prijavljenih 88, prošlo na konkursu Ministarstva energetike i potpisalo ugovore. Sledeći je 10. jula, kada bi te opštine i gradovi trebalo da raspišu javne tendere za firme koje će stolariju napraviti i ugraditi, a potom će u avgustu, kada se budu znali  uslovi subvencionisane ugradnje i cene, i građani moći da se prijave svojim opštinama. Nakon prijave, komisije bi trebalo da pregledaju sve prijavljene domove, a radovi bi mogli da počnu, optimistične su najave, u septembru.

Neki od dosad poznatih uslova za građane su da žive u svom stanu/kući, da je stan legalan ili u procesu legalizacije ili da objekat u kojem žive ima građevinsku dozvolu. Pominje se i da će prioritet imati oni koji žive u domu niže energetske efikasnosti, ispod “C razreda“ (na skali od najboljeg A do D).

– Osim ovih opštih uslova, mi još ništa konkretno ne znamo, iako je naša opština dobila ugovor. Možda zbog toga što građani ne očekuju da će to biti baš tako brzo mi nemamo pad u narudžbinama sada, kada subvencija još nema. Oni kojima to zaista treba neće da čekaju sledeću zimu – kažu za 24sedam u firmi “Rolopast Mašić“ iz Sremske Mitrovice.

Pročitajte još

Na državu izgleda ne čekaju ni Čačani, odnosno vlasnici firme “Hram032“, jer ističu da posao ide “korektno“.

– Da li će tu biti nekog ozbiljnijeg povećanja posla, videćemo, zavisi sve od opštine do opštine. Evo, Čačak, koji je veliko tržište, nije ni prošao na konkursu – kažu u ovoj firme.

Sve u svemu, čekamo avgust i želimo mnogo sreće pri “izvlačenju“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike