Upozorenje stručnjaka: Zaplena ruske imovine bi zapalila Evropu

26.02.2024

15:15

0

Autor: R.B.

Ne treba se igrati sa zaplenom bilo čije imovine jer bi to moglo da stvori veliku pravnu nesigurnost, upozoravaju iz Eurocleara

Upozorenje stručnjaka: Zaplena ruske imovine bi zapalila Evropu
Tankeri prevoze rusku naftu - Copyright Profimedia

Upotreba ruske imovine bez sagalasnosti vlasnika, čak i kao kolateral pri zaduživanju "blizu je indirektnoj zapleni" i kao takva bi napravila velike probleme sa sigurnošću imovine na celom tržištu Evrope, upozorila je izvršna direktorka evropske klirinške kuće „Euroclear Lieve Mostrey“, povodom plan G7.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu u EU, SAD, Japan i Kanada zabranjene su transakcije s ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija i zamrznuto je oko 300 milijardi dolara ruske imovine. Od toga, oko 200 milijardi dolara blokirano je na računima u Evropi, uglavnom u belgijskoj klirinškoj kući „Euroclear“, piše Index.hr.

Američki i britanski zvaničnici sada se zalažu da se zamrznuta imovina zapleni i upotrebi za obnovu ratom razrušene Ukrajine. Britanski premijer Riki Sunak napisao je u prilogu za nedeljno izdanje „Tajmsa“ da bi zapadne države "trebale biti hrabrije u konfiskaciji ruske imovine".

U EU su ipak suzdržaniji, strahujući od pravnih posledica i moguće štete po evro. Evropska komisija predložila je u decembru da se zapleni samo zarada na toj imovini i da se glavnica ne dira.

Sredinom februara Veće EU-a pripremilo je teren, odredivši središnjim depozitorijumima vrednosnih papira da odvojeno obračunavaju vanredne prihode koji se akumuliraju zbog restriktivnih mera prema Rusiji. Prihod bi se mogao uplatiti u budžet EU-a za potrebe podrške Ukrajini, navelo je Veće EU-a.

Belgijsko "srednje rešenje" je zaplena

U iduće četiri godine Ukrajini bi moglo biti doznačeno 15 do 17 milijardi evra, kazali su dužnosnici.

Izvršna direktorica „Eurocleara“ upozorila je pak da belgijsko "srednje rešenje", po kojem bi ruska imovina mogla služiti kao kolateral za zaduživanje zapravo zaplena "na mala vrata".

– Upotreba imovine koja vam ne pripada za kolateral prilično je blizu indirektnoj zapleni ili obavezi zaplene u budućnosti, što bi moglo imati potpuno isti učinak na tržišta kao i direktna zaplena. I direktna i indirektna zaplena mogla bi izloži „Euroclear“ tužbi – naglasila je direktorka „Eurocleara“ Livi Mostrej u razgovoru za „Fajnenšel tajmsu“, objavljen sredinom februara.

Ona kaže da veruje da će prevladati razum.

– Logika oduzimanja imovine... značajno bi uticala na poverenje u sastav „Eurocleara“, na poverenje u evropska tržišta kapitala, poverenje u evro kao valutu – upozorila je Mostrej.
Ona napominje da je zaplena prihoda manje rizična od zaplene imovine, budući da „Euroclear“ ne isplaćuje prihod od kamata klijentima i dobit „po zakonu pripada Euroclearu”.

Rusija je već upozorila da bi mogla da uzvrati zaplenom evropske, američke i imovine drugih zemalja koje se odluče na takav potez.

– EU ne može spasiti „Euroclear". Oni upravljaju bilionima i njihov bankrot uveliko bi nadmašio budžet EU. Moraju se uravnotežiti rizici i dobit – rekao je neimenovan visoki zvaničnik EU.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike