Zbog antiruskih sankcija Belgija više neće biti centar svetske trgovine dijamantima!

11.02.2024

22:02

0

Ruski diplomata izjavio je da belgijski dijamantski lobi već otvoreno govori da će doći do gubitka hiljade radnih mesta i trećine trgovinskog prometa

Zbog antiruskih sankcija Belgija više neće biti centar svetske trgovine dijamantima!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Belgija će izgubiti status svetskog centra za trgovinu dijamantima nakon uvođenja sankcija na drago kamenje iz Rusije, izjavio je u intervjuu za "RIA Novosti" Artjom Studenikov direktor prvog evropskog odeljenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Odbijanje trgovine ruskim dragim kamenjem će bez sumnje dovesti do toga da Belgija prestane da bude svetski centar za trgovinu dijamantima, pa će druge države daleko od Brisela preuzeti vodeće uloge u tome - rekao je Studenikov.

Prema njegovom mišljenju, Brisel i dalje nastoji da stvori "zaštite mreže", insistirajući da se embargo prošili na globalni nivo. Međutim, ruski diplomata izjavio je da belgijski dijamantski lobi već otvoreno govori da će doći do gubitka hiljade radnih mesta i trećine trgovinskog prometa.

Profimedia
 

- Međunarodne banke preispituju svoju kreditnu politiku i smatraju da će posao sa dijamantima u Antverpenu biti problematičan, zbog čega zatvaraju svoje filijale - naglasio je Studenikov.

U takvim uslovima, kompanije radije prelaze u druge zemlje, čije vlasti ne zabranjuju međusobno korisnu saradnju zbog političkih interesa trećih zemalja, dodaje on.

- Kada donosimo odluke o merama koje su odgovor na neprijateljske poteze, uvek se vodimo zadatkom kako da efikasno zaštitimo interese naše države, ali i obezbedimo održivost svetske dijamantske industrije u celin -, zaključio je Studenikov.

Zabrana uvoza dijamanata iz Rusije u EU i države članice G7 stupila je na snagu prvog januara 2024. godine, a od prvog marta države G7 počeće sa postepenim ograničavanjem uvoza dijamanata iz Ruske Federacije koji su obrađivani u trećim zemljama.

Da bi se obezbedilo funkcionisanje zabrane, u planu je da se napravi mehanizam za praćenje i sertifikaciju do septembra. Štaviše, glavnu ulogu u implementaciji ovih sankcija imaće upravo Belgija, u kojoj se nalazi najveći centar za trgovinu i obradu dragog kamenja – Antverpen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RT

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike