Zašto nafta nije 150 dolara: Indija spasila svet

08.02.2024

09:13

0

Autor: R.B.

Indija održava globalnu ravnotežu poremećenu zapadnim sankciama Rusiji, kažu iz azijske velesile

Zašto nafta nije 150 dolara: Indija spasila svet
Tanker nafta - Copyright 24sedam/Profimedia

Globalno tržište energenata se nije raspalo a cene sirove nafte su i dalje pristupačne zato što Indija kupuje naftu od Rusije, otvoreno je rekao indijski ministar nafte i prirodnog gasa, Hardep Sing Puri.

– Svet je zahvalan Indiji što kupuje rusku naftu. Nije da oni ne žele da kupujemo rusku naftu jer ako počnemo da kupujemo više bliskoistočne nafte, cena u svetu neće biti 75 ili 76 dolara, biće 150 dolara – rekao je Sing Puri za CNBC na marginama konferencije Indijske nedelje energije u Goi.

Trenutna cena fjučersa brenta na Lonodnskoj berzi je 79,5 dolara za barel.

Screenshot: ICE berza
Cena fjučersa brenta u poslednje dve godine

 

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, indijske rafinerije su kupovale rusku naftu po sniženoj ceni, zbog toga što je Zapad nametnuo sankcije Moskvi i ograničio cenu po kojoj sme da se kupuje. Moskva je od tada postala vodeći izvor sirove nafte u Indiji, čineći oko 36% uvoza sirove zemlje u južnoj Aziji a Indija veliki izvoznik dizela i derivata .

Shodno tome, indijski uvoz bliskoistočne nafte pao je na rekordno nizak nivo.

Zbog ovog indijskog balansiranja cene nafte nisu mnogo otišle naviše ni pod pritiskom rastućih tenzija u Crvenom moru i strahovima od širenja sukoba na Bliskom istoku. Takva neizvesnost obično bi povisila cene energije, ali dobici su ograničeni zbog rekordne proizvodnje iz SAD i tekućeg globalnog ekonomskog usporavanja, piše CNBC.

Indijski ministar je rekao da nije „preterano zabrinut“ da li će doći do skoka cena kao rezultat nedostatka dostupnosti ili pristupačnosti nafte.

„Stvar je u tome što je polovina biznisa u recesiji, tako da ni tražnja nije prevelika“, rekao je on.

Trebaće im još

Očekuje se da će Indija biti najveći pokretač rasta globalne potražnje za naftom od 2023. do 2030. godine, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energiju.

Indija je najavila planove za povećanje godišnjeg kapaciteta prerade nafte u zemlji za skoro 80% na 450 miliona tona. To bi moglo predstavljati još jedan izazov za ciljeve Indije u pogledu obnovljivih izvora energije.

Indija je postavila aspirativni cilj da ispuni 50% svoje potražnje za električnom energijom iz obnovljivih izvora do 2030. godine. Takođe, i 100% prelaska na obnovljive izvore energije do 2050. Trenutno, 75% ukupne električne energije u zemlji se dobija iz elektrana na ugalj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike