I ECB ostavila kamate na dosadašnjem nivou

14.12.2023

15:10

0

Autor: G.M.Š.

Evropska centralna banka danas nije smanjila ali nije ni povećala referentnu kamatnu stopu

I ECB ostavila kamate na dosadašnjem nivou
Kristin Lagard, predsednica Evropske centralne banke - Copyright Profimedia

Upravni odbor Evropske centralne banke odlučio je da ne dira kamatne stope. ECB je ostao oprezan sa od tržišta očekivanim labavljenjem monetarne politike iako su stope inflacije pale proteklih nekoliko meseci.

Inflacija pada ali bi mogla da privremeno poraste u naredno vreme, istakli su iz ECB. Na srednji rok, inflacija bi trebalo da padne na željeni cilj od 2% u 2025. godini. Inflacija je inače pala više nego što se očekivalo u 20 zemalja EU koje koriste evro, na 2,4% u novembru sa maksimuma od 10,6% u oktobru 2022. godine.

Ali i pored toga, kako kaže predsednica ECB Kristin Lagard, zbog potrebnog opreza ni ovoga puta nisu ni raspravljali o tome da se kamate smanjuju.

Prema procenama ECB, glavna inflacija bi trebalo da sa 5,4% u 2023. padne na  2,7% u 2024. i 2,1% in 2025  da bi tek 2026. godine pala ispod 2% (1,9%).

- Ostajemo privrženi tome da u odlukama budemo zavisni od nadolazećih podataka sa tržišta a ne nekog zacrtanog vremena. Spremni smo da reagujemo u oba pravca jer nismo spremni da spustimo gard i opustimo se prema inflaciji – naglasila je na konferencija za štampu Lagard.

Kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju ostaće nepromenjene na nivou - odnosno 4,50%, 4,75% i 4,00%.

Reinvestiranje pada na 50%

Upravni odbor ECB će, uz mirujućče kamate, nastavi da u potpunosti reinvestira otplate glavnice iz dospelih hartija od vrednosti kupljenih u okviru PEPP-a. Takav kurs će se držati  tokom prve polovine 2024, da bi se tokom drugih šest mesci, smanjenjjem PEPP portfelj za 7,5 milijardi evra mesečno, prepolovio do kraja 2024. godine.

Prekid reinvestiranja u okviru PEPP-a "zakazan" je za kraje 2024 ali će dotad Upravni savet "nastaviti da primenjuje fleksibilnost u reinvestiranju otkupa koji dospevaju u PEPP portfelju", u cilju suprotstavljanja rizicima po transmisioni mehanizam monetarne politike u vezi sa pandemijom.

Kamate ove nedelje nisu dirali ni i SAD, gde je Fed ostavio stvari kako jesu treći mesec zaredom, kao ni u Banci Engleske i u Centralnoj banci Švajcarske.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike