BDP u regionu: Srbija vodeća na Zapadnom Balkanu, a na 44 odsto proseka EU

09.11.2023

12:19

0

Srbija je boljestojeća zemlja u regionu kada se gleda bruto domaći proizvod po glavi stanovnika

BDP u regionu: Srbija vodeća na Zapadnom Balkanu, a na 44 odsto proseka EU
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srbija je vodeća zemlja tzv. Zapadnog Balkana kada je reč o bruto domaćem proizvodu (BDP) po glavi stanovnika (per kapita) u 2022. godini, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Kovačević je rekao da je Srbija, prema podacima Evrostata, sa BDP per kapita, po paritetu kupovne moći, u 2022. bila na 44 odsto od proseka EU.

Kada je reč o potrošnji stanovništva, Srbija je prema paritetu kupovne moći stanovništva bila na 53 odsto od proseka EU.

- Ako gledamo podatke koje objavljuje Evrostat, onda je ovih pet zemalja na Zapadnom Balkanu na nivou od 30 do 50 odsto bruto domaćeg proizvoda per kapita prema paritetu kupovne moći. Kada kažemo paritet kupovne moći, onda je reč o izračunavanju uporedivog bruto domaćeg proizvoda u evrima - rekao je Kovačević za Tanjug.

Prema podacima Evrostata, Crna Gora je u BDP „po glavi stanovnika“ ispred Srbije, sa 50% proseka EU, a iza su Makedonija (42%), BiH (35%) i Albanija (34%). Isti je redosled, sa malo višim procentima, i kada se gleda statistika potrošnje per kapita.

Od okolnih zemalja, koje se u evropskim krugovima ne vode pod politički prostor Zapadnog Balkana (a geografski jesu Balkan), Bugarska je najlošija sa 59% proseka EU, zatim tu je i Grčka sa 68%, pa Hrvatska na 73%, Rumunija na 77%, a Slovenija je na 92%.

U Evropi najbolje stoje Luksembrug (261% proseka EU), Irska (233%) i Danska (137%).

Screenshot: Eurostat
BDP po glavi stanovnika u EU i na Zapadnom Balkanu

 

Evropske pare za razvoj regiona

Prema njegovim rečima, Plan rasta za Zapadni Balkan od šest milijardi evra koji je juče usvojila Evropska komisija, u periodu od 2024. do 2027. godine može enormno da doprinese razvoju.

- Šest milijardi nije mala suma za pet zemalja Zapadnog Balkana, u zavisnosti od kriterijuma raspodele novca, koji će takođe ići i u bespovratnu pomoć, odnosno donacije, ali i u jeftine kredite. Taj plan i taj novac imaju s jedne strane investicioni karakter, odnosno biće upotrebljeni kao investiciona baza, a sa druge strane za pospešivanje reformi i integracionih procesa prema EU - naveo je Kovačević.

Naglasio je da se Srbija i ove godine pokazala ekonomski "žilavija" nego evropsko okruženje, i dodao da će Srbija ove godine dostići rast od 2,5 odsto, iako je prognoza MMF-a bila dva odsto.

- Sada se u ovim mesecima, avgustu i septembru, pokazalo da je industrija rasla više nego što smo očekivali, kao i poljoprivreda i građevinarstvo - istakao je Kovačević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike