Spremni za obračun: Kripto će se braniti svim sredstvima od SEC

07.06.2023

07:30

0

Umesto da nakon kolapsa FTX izađu kao pobednici i preuzmu tržište, „Bajnans“ i ekipa su se našli na udaru Komisije za hartije od vrednosti. Ali kriptotržište kaže da će se žestoko braniti

Spremni za obračun: Kripto će se braniti svim sredstvima od SEC
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američka regulatorna tela koja su osnovana da se bave klasičnim finansijskim tržištem, berzama i bankama jasno su pokazala da je kriptotržište postalo prevelika pretnja i da su „noževi izvađeni“, kako bi se ta stvar okončala, piše „Blumberg“.

Prijava Komisije za hartije od vrednosti i berzu na 136 strana podignuta u ponedeljak protiv kompanije koja stoji iza najveće kriptoberze „Bajnans“ (Binance), zbog „lošeg upravljanja sredstvima klijenata“, „nezakonitog funkcionisanja kao neregistrovana berza“ i „kršenja pravila za hartije od vrednosti“, čini brutalno štivo za čitanje.

A takvo je postalo uglavnom zahvaljujući internim čet porukama, zbog kojih bi „pocrveneli“ i trgovci libora (još jedne velike afere u bankarskom svetu) pre finansijskog kolapsa 2008. godine

- Vodimo jeb…u neregistrovanu berzu hartija od vrednosti u SAD, brate - rekao je „Bajnansov“ službenik za usaglašenost sa eksternim i internim propisima kolegi 2018. godine.

Povrh zaobilaženja pravila kojim je Amerikancima omogućeno da nelegalno otvore račune i trguju, SEC tvrdi da su obimi trgovine preko „Bajnansa“ veštački naduvavani.

„Bajnans“ odgovara da tvrdnje shvata "ozbiljno", ali i da će se "energično braniti".

Ali nije samo „Bajnans“ na udaru. SEC je svoju pravnu artiljeriju uperio i ka „Koin-bejz Globalu“, optužujući ih da su takođe kršili pravila o hartijama od vrednosti.

Postali suviše opasni za klasičan finansijski sistem

I tako se steže obruč oko industrije koja je i napravljena da imovina kruži mimo klasičnih regulatora, koji se uzgred nisu proslavili svojim radom ni pre a ni tokom finansijskog sloma 2007/08. godine, a ni u aktuelnoj bankarskoj krizi koja u SAD još traje.

Obrušavanje SEC na kriptotržište dolazi nakon žalbe Komisije za trgovinu robnim fjučersima protiv „Bajnansa“, niza zatvaranja banaka naklonjenih kriptovalutama i sudskih presuda protiv influensera na društvenim mrežama širom sveta kojima je isplaćen pravi novac za promovisanje virtuelne vrste.

Posle u mnogo čemu „kaubojskog“ kripto buma, a potom „brisanja“ s novcem, koji je uništio mnoge živote i podsticao kriminal, regulatori su izgledaju rešeni da smanje ovo tržište na sličan način na koji su finansijsku industriju učinili (delimično) manje moćnom posle globalne finansijske krize.

Tržište je, naravno, odmah reagovalo, ali možda ne onako kako se očekivalo. Cena bitkoina je, doduše, pala za oko šest odsto nakon podnošenja izveštaja SEC-a protiv „Bajnansa“, na oko 25.000 dolara, a akcije „Koinbejza“ u utorak su pale za oko 12 odsto na predtržišnom trgovanju.

- Više od trećine neto prihoda „Koinbejza“ potencijalno je ugroženo od akcije SEC-a -  smatra analitičar iz „Berenberga“ Mark Palmer.

Bitkoin se pokazao žilav

Međutim, već juče se bitkoin vratio na nivo na kom je bio, i trenutno je na 27.160 dolara za virtuelni novčić, a i akcije „Koinbejza“ se oporavljaju, i sa ponora od 47 dolara za komad, sada su već na gotovo 52. Pred poslednju dramu na kriptotržištu vredele su nešto manje od 65 dolara.

Odgovor ljubitelja kriptovaluta i firmi koje su prihvatile digitalne valute je da se radi o „lovu na veštice“.

U „Bajnansu“ kažu da su laka meta koja je uhvaćena usred "regulatornog natezanja".
Kriptovalute su postale nešto čemu se okreću i veliki investitori, zbog čega su i klasične velike banke počele da uvode „kripto odeljenja“, a u samim SAD sve glasniji su oni koji traže „prijateljske propise“ za kripto. Gubitak kontrole se ne sviđa američkom establišmentu.

Pored toga, „Blumberg“ ističe još jednu, ovoga puta spoljnopolitičku i globalističku sferu ovog problema. Možda američka regulatorna tela šalju poruku drugim jurisdikcijama, koje postavljaju crveni tepih za „Bajnans“, kao što je Francuska.

Regulatori širom sveta sada se suočavaju sa rizicima koje „kripto predstavlja po finansijsku stabilnost i zaštitu potrošača“. Finansijsku stabilnost klasičnih banaka, pre svega.

Zbog toga je i Grupa sedam (G7) prošlog meseca saopštila da će težiti većoj regulativi i nadzoru tržišta kriptovaluta i decentralizovanih finansija, kako bi se uhvatila ukoštac sa tim opasnostima.

„Bajnans“ je u maju saopštio da napušta kanadsko tržište nakon što su uvedena nova kripto pravila, dok je njegova australijska ispostava izgubila pristup nekim depozitnim uslugama jer su „banke postajale sve zabrinutije zbog prevara“.

A kada se administracija pokrene, pogotovo u SAD, to ide kao lavina. „Blumberg“ je izvestio da američko Ministarstvo pravde istražuje da li je „Bajnans“ nelegalno korišćen da bi Rusi mogli da krše sankcije.

Teško protiv ljudske prirode

U kratkom roku, očekuje se da će ovaj pritisak nastaviti da tera novac iz kripto ekosistema, kao kombinacija primene propisa i bolno rastućih kamatnih topa i monetarnog pritiska.

Obimi trgovanja kriptovalutama padaju, trgovačke firme izlaze – „Bloktauer kapital“ (BlockTower Capital) je izduvao svoj „tržišno neutralan“ kripto fond ranije ove godine. Vrednost venčure kapital firmi koje ulažu u tokene je pala u američkim dolarima za 25 odsto kod „Andresena Horovica“, 37 odsto kod „Paradigme“ i skoro 70 odsto za „Poličejna“, pokazuju podaci „Nansena“ koje je preneo magazin „Forčjun“ (Fortune).

Na duži rok, zagovornici kripta se uzdaju u vreme i politiku. Dosada je svaki (spoljni) pritisak doneo još jedan procvat, a teško je potisnuti bazičan nagon „brzog bogaćenja“ kada se on vrati. A mogući silazni put za kamatne stope, ako dođe do recesije, tu že biti samo katalizator.

Što se tiče politike, političari će možda teško odoleti kripto lobistima ili pritisku ljubitelja kriptovaluta, kada se već finansijski centri takmiče da budu najbolji domaćin „nove stvari“.

Ali to ne znači da će se „Bajnans-FTX“ era kripta, u kojoj su moćne ofšor berze nudile veoma rizične derivate preko finansijskih struktura „crnih kutija“, okončati. Sada su regulatori ipak istupili, i trejd-fi firme, od japanske „Nomure“ do francuskog „Sosijete žene-rala“, moraće da opreznije ulaze na kriptotržište.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike