Hoće li FED i berza da obore kripto: Da li bitkoin sada ima „svoj život“?

05.06.2023

19:35

0

Predviđanja nekih svetskih analitičara kažu da bi kriptovalute mogle malo da splasnu do kraja 2023. i približe se rastu klasičnih berzi u Srbiji

Hoće li FED i berza da obore kripto: Da li bitkoin sada ima „svoj život“?
Ilustracija - Copyright Foto:Pixabay/ Sergei Tokmakov Terms.Law

Stručnjak „Blumberga“ Majk Mekglon najavio je danas da će druga polovina ove godine „biti teška za bitkoin i tržišta kripotovaluta“ zbog nadolazeće recesije.

- Igra mačke i miša između tržišta akcija koje se oporavlja i opreznih centralnih banaka može da bude problem za rizičnu imovinu. Kriptovalute spadaju među najrizičnije – kaže Mekglon, i kao primer navodi kretanje „Blumbergovog galaksi kripto-indeksa“ (BGCI).

Ovaj indeks meri učinak najvećih kriptovaluta, i iako je ove godine daleko ispod maksimuma iz 2018. godine, beleži „nenormalno“ bolji rezultat od klasičnih berzi imovine.

Screenshot: Bloomberg
BCGI indeks u 2023. porastao 49,5 odsto

 

- BGCI je od početka godine do 1. juna porastao za 50 odsto, a berzanski indeks Nasdak za 30 odsto, što možda znači prelazak na ono što je tipično u recesiji: rizična imovina može da pojeftini - smatra ekspert Blumberga.

Igor Mirković, stručnjak iz prve srpske kriptomenjačnice ECD.rs, nije baš uveren da kripto „mora nadole“.

- Može da dođe do neke korekcije, ali ne treba očekivati baš da se prepolovi. Kriptovalute su ne samo bolje u procentu rasta nego i u projektima koji su vezani da digitalni svet, od ekosistema, tehnologije... . Klasične berze imaju problem da i taj rast koji imaju nema gotovo nikakve veze sa realnom proizvodnjom jer industrija proizvodi sve manje zbog recesije i skupih kredita – napominje Mirković za 24sedam.

Recesija koja nikako da stigne

U prilog stavu Igora Mirkovića idu i neke analize iz SAD, koje kažu da iako se već neko vreme tamo običan svet plaši recesijom, kao što je ranije obećavala „prolazna inflacija“, neki parametri i dalje rastu – plate na primer.
Iako je FED podigao kamate za pet procentnih poena, hipotekarne rate su skočile i preko šest odsto, propale su neke velike banke, političari se natezali oko javnog duga...,  a u svetu se nastavio pravi rat u Ukrajini i onaj „meki“ geopolitički SAD – Kina, američka mašina zaposlenosti i dalje melje. Obim plata je porastao 14. mesec zaredom, ukazuje Gzerodejli.
 

Naš sagovornik kaže da treba imati u vidu i da kripto nije reagovao na dramu oko pitanja granice javnog duga u SAD, kao i da su digitalne valute sve manje vezane za Ameriku a sve prihvaćenije u Evropi ali i u Aziji.

- Kina je sad od 1. juna neočekivano ukinula zabrane koje je na kriptovalute i rudarenje oštro uvodila od 2017. godine. Tek treba videti kakav će uticaj to ogromno tržište imati na digitalne valute, posebno one „blu čipove“ koji su sada dozvoljeni za trgovinu, od bitkoina i eterijuma do polkadota i kardana. Ni u SAD kriptotržište nije toliko direktno povezano sa klasičnim finansijskim, odnosno berzanskim, niti su tu potpuno isti igrači, već sad ima neki svoj nezavisan život  – objašnjava Mirković.

Kripto i AI ruku podruku

Druga velika stvar koja se danas odvija pred našim očima - proboj veštačke inteligencije do običnih ljudi ili nivoa krajnjih korisnika – takođe će imati veliki uticaj na kriptotržište. A AI je kao čedo digitalnog, bliži kriptu i blokčejnu nego realna industrija ili klasične finansije.

Profimedia
Roboti, četbot, AI...prirodno okruženje kriptovaluta i blokčejna

 

- Postoje mnogi kripto-projekti koji su već vezani za AI, od botova za trejding do mašinskog učenja i blokčejna. I zabeležili su skokove od 200 ili 300 odsto zajedno sa probojem ČetGPT-a – ukazuje Mirković.

Stručnjak ECD.rs navodi i primer nedavne konferencije "Itirijum fondacije", koja se između ostalog bavila i pitanjem bliske budućnosti: odakle dolaze podaci za AI, ko im je vlasnik i ko njima upravlja/manipuliše.

- Zbog toga je posebno potreban decentralizovan sistem blokčejna, da se ne bi desilo da neka firma kontroliše veliki deo podataka. A kad biste pitali AI koja je najbolja valuta, ona bi verovatno već odgovorila da je to kripto – napola u šali a napola ozbiljno odgovara Igor Mirković.


BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike