ECB podigla kamate, opet poskupljuju stambeni krediti

16.03.2023

14:37

0

Autor: S. G.

Centralna banka Evrope podigla je referentnu kamatu za 50 baznih poena, što će posredno uticati na dalji rast kamata svih kredita indeksiranih u evrima

ECB podigla kamate, opet poskupljuju stambeni krediti
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Evropska centralna banka danas je, kao što je i obećala u februaru, podigla referentnu kamatnu stopu i to za 0,5 odsto, tako da je sada dostigla nivo od tri odsto.

Kako su naveli u saopštenju, predviđeno je da će inflacija predugo ostati previsoka.

- Zbog toga je Upravni savet danas odlučio da poveća tri ključne kamatne stope ECB za 50 baznih poena, u skladu sa svojom rešenošću da obezbedi blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva odsto - navodi se u saopštenju ECB.

Na taj način posredno će biti povećan i "famozni" euribor, kamatna stopa po kojoj komercijalne banke pozajmljuju novac. S tim će se ponovo povećati i kamate na kredite u evrima, što će biti dodatni problem i za naše građane koji imaju stambene ili neke druge kredite indeksirane u EU valuti.

Kako su naveli u ECB, Upravni savet pomno prati trenutne tržišne tenzije i spreman je da reaguje po potrebi radi očuvanja stabilnosti cena i finansijske stabilnosti u evrozoni.

- Bankarski sektor evrozone je otporan, sa jakim pozicijama kapitala i likvidnosti. U svakom slučaju, alati politike ECB-a su u potpunosti opremljeni za pružanje podrške likvidnosti finansijskom sistemu evrozone ako je potrebno i za očuvanje nesmetanog prenosa monetarne politike - ističe se u saopštenju ECB.

Inflacija ove godine 5,3 odsto

Tako je, kako dodaju, Upravni savet ECB odlučio da podigne tri ključne kamatne stope ECB za po 50 baznih poena. Shodno tome, kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 3,5 odsto, 3,75 odsto i na tri odsto respektivno, od 22. marta 2023. godine.

ECB procenjuje da će inflacija u proseku dostići 5,3 odsto u 2023. godini, 2,9 odsto u 2024. i 2,1 odsto u 2025.

Profimedia
 

- U isto vreme, osnovni pritisci na cene ostaju jaki. Inflacija bez energije i hrane nastavila je da raste u februaru i osoblje ECB očekuje da će u proseku iznositi 4,6 odsto u 2023. godini, što je više nego što je predviđeno u decembarskim projekcijama. Nakon toga, predviđa se da će se smanjiti na 2,5 odsto u 2024. i 2,2 odsto u 2025. godini - ističu u ECB.

Osnovne projekcije rasta u 2023. revidirane su na prosečno jedan odsto kao rezultat kako pada cena energije, tako i veće otpornosti privrede na izazovno međunarodno okruženje. Osoblje ECB-a očekuje da će se rast dodatno povećati, na 1,6 odsto i 2024. i 2025. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike