Nema kraja borbi s inflacijom: Da li će centralne banke ove nedelje opet podići kamate?

30.01.2023

18:45

0

Centralne banke, Fed, Evropska centralna banka i Banka Engleske spremaju se da do kraja nedelje podignu kamatne stope najviše u 15 godina

Nema kraja borbi s inflacijom: Da li će centralne banke ove nedelje opet podići kamate?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vodeće svetske centralne banke trebalo bi da ove nedelje podignu kamatne stope na najviše nivoe od finansijske krize, što izaziva zabrinutost kod nekih investitora da rast tržišta obveznica ovog meseca potcenjuje dokaze o inflaciji.

Cene obveznica su se brzo oporavile od početka godine od prošlogodišnje rekordne rasprodaje, jer se tržišta klade da će se rast kamatnih stopa usporiti, a u slučaju američkih Federalnih rezervi čak i krenuti da se smanjuju. Ali neki investitori izražavaju sumnje.

Prilivi nikad bolji...

- Mislim da je samo pitanje kada će se tržište na neki način probuditi za ono što je makro okruženje u stvari, za razliku od onoga što se nadaju da jeste. Biće ponovo teško za Federalne rezerve (Fed) da smanje inflaciju na magičnih dva odsto, a da nas ne dovedu u recesiju - rekla je Monika Erikson, šefica kreditnog ranga za investicije u DoubleLine Capitalu, piše "Fajnenšel tajms".

Blumbergov indeks koji prati državne i korporativne obveznice s visokim rejtingom i štetnim rejtingom širom sveta vratio se za 3,3 odsto do sada u 2023. godini, što mu trasira put za najjači januar od njegovog starta 1999. Prilivi u američke i zapadnoevropske korporativne obveznice, prema podacima EPFR-a, postavljeni su za najbolji januar do sada, u ukupnom iznosu od 19,3 milijarde dolara do 26. januara.

Fed, Evropska centralna banka (ECB) i Banka Engleske (BoE) održaće sastanke o politici ove nedelje. Investitori očekuju da će Fed usporiti tempo svog monetarnog pooštravanja na 0,25 procentnih poena, podižući stope na najviši nivo od septembra 2007. godine, početka globalne finansijske krize.

Očekuje se da će BoE i ECB podići stope za pola procenta na najviši nivo od jeseni 2008. kada je Lehman Brothers podneo zahtev za bankrot.

Sve je više naznaka da su osnovni pritisci na cene uporni, iako suočeni s ovim brzim i globalno koordiniranim porastom stopa, a jaz između očekivanja investitora i ekonomskih podataka se povećava.

Tržišna očekivanja

Tržišna merenja inflacije sugerišu da trgovci sada očekuju da će inflacija na kraju pasti blizu ciljanih dva odsto Feda i ECB-a. Ali rast cena i dalje iznosi 6,5 odsto u SAD i visokih 9,2 odsto u evrozoni. Osnovna inflacija, koja izostavlja promenjive troškove hrane i energije i koju centralni bankari pomno prate, ostaje jaka.

Potrošači i preduzeća u najnaprednijim ekonomijama očekuju da će inflacija ostati viša od ciljeva centralnih banaka u srednjem roku, uprkos nedavnom padu, pokazuju istraživanja. Kreatori politike pomno prate takve pokazatelje, kao i tržišna očekivanja, jer oni mogu da podstaknu potražnju za platama, podstičući dalju inflaciju.

24sedam/Profimedia
 

- Inflaciona očekivanja mogu da budu samoispunjavajuće proročanstvo, jer veća očekivanja pokreću inflatorne uslove koji su zamišljeni. Centralne banke bile su zabrinute zbog toga da li će  uspeti da osiguraju da inflaciona očekivanja odavde ne krenu naviše - rekao je Nathan Sheets, glavni ekonomista američke banke Citigroup.

Do kada će rasti kamatne stope?

Pitanje je u kojoj meri ekonomija mora da uspori da bi dovela do pada inflacije u celoj osnovnoj potrošačkoj korpi.

- Tržišta su donela svoj sud i, nakon daljih povećanja kamatnih stopa tokom predstojećih meseci, očekuju ponovna smanjenja kamatnih stopa u evrozoni već na leto. Centralne banke stvari vide drugačije i njihovi predstavnici ne očekuju smanjenja kamatnih stopa u toku cele 2023. Njihove izjave su znatno više usmerene na to do kog nivoa kamatne stope još treba da porastu. Prema tome, ni 2023. godina neće biti laka - navode u "Erste grupi".

Tomas Hempel, šef sektora za makro i tržišna istraživanja u Generali Investmentsu, predviđa da će američki Fed usporiti svoj tempo uvećanja kamata, i to sa 25 baznih poena u sredu, dok će ECB i Banka Engleske “ostati na snažnom kursu” podizanjem svih ključnih kamatnih stopa za pola procentnog poena, piše Gardijan.

Neki povukli stavove

S obzirom na i dalje visoku inflaciju i ublažavanje uslova finansiranja, Hempel očekuje da će prevladati pozitivne mogućnosti. Ipak, moglo bi doći do “sve veće podele oko pravca politike”.

- Očekujemo da će "jastrebovi" i dalje voditi glavnu reč. To je najočiglednije u ECB. U slabom kompromisu u decembru, neki su povukli svoj stav da treba usporiti povećavanje kamatnih stopa i dozvolili njihov rast za 50 baznih poena u zamenu za pooštravanje politike i kalkulacija. Neki "golubovi" su nedavno opozvali ovo primirje, zalažući se za manja povećanja kamata nakon februara, jer je glavna inflacija smanjena na jednocifrenu - naveo je Hempel.

Jennifer McKeown, glavni ekonomista u Capital Economicsu, rekla je da su u skoro svim merama inflatorna očekivanja i dalje mnogo viša od nivoa pre pandemije i iznad nivoa koji bi bio u skladu s ciljevima inflacije od dva odsto velikih banaka.

24sedam/Profimedia
 

Ipak, Hempel smatra da je veća verovatnoća da će ECB zadržati svoj kurs.

- Zbog visokog indeksa rasta potrošačkih cena (porast od 5,2 odsto u decembru), ekonomske otpornosti (više se ne očekuje zimska recesija), rasta plata i hrabrih obećanja šefice ECB Kristin Lagard, vidimo da "jastrebovi" i dalje prevladavaju - rekao je on.

Nasuprot tome, Fed će (verovatno) kamate povećati samo za 25 baznih poena, a fokus će pomeriti na broj preostalih povećanja koji će biti srazmerno isti, što očekuju kreatori politika.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike