Neće da plaćaju preskupe stanove: Cene nekretnina oborile tražnju kredita

01.03.2023

08:59

0

Tražnja stanovništva za kreditima smanjena tokom poslednjeg kvartala 2022. godine na šta je uticao rast cena nekretnina i tržište rada, saopšteno iz Narodne banke

Neće da plaćaju preskupe stanove: Cene nekretnina oborile tražnju kredita
Ilustracija - Copyright Pixabay

Zbog visokih cena stanova i promena na tržištu rada tražnja stanovništa za kreditima je bila manja krajem 2022. godine manja a a nastavak istih tendencija očekuje se i u prvom kvartalu ove godine, saopšteno iz srpske centralne banke.

To je pokazao Izveštaj o rezultatima januarske ankete o kreditnoj aktivnosti banka, koji je objavila NBS, u kom se navodi i se da su banke potvrdile da su u četvrtom kvartalu 2022. godine nastavile s pooštravanjem standarda po kojima su odobravale kredite privredi.

Dodaje se i da su banke su u poslednjem kvartalu nastavile i s pooštravanjem standarda stanovništvu.

- Pooštravanje se prvenstveno odnosilo na dinarske gotovinske kredite (i kredite za refinansiranje) i devizno indeksirane stambene kredite - navodi NBS i dodaje da banke umereno pooštravanje kreditnih standarda stanovništvu očekuju i tokom prvog kvartala 2023. godine.

Ističe se da je mera tog pooštravanja bila manja od očekivane u prethodnoj anketi banaka. Do promene uslova na tržištu došlo je i kod kredita firmama.

- Pooštravanje se u nešto većoj meri odnosilo na devizno indeksirane kredite i, posmatrano prema veličini preduzeća, u većoj meri je bilo zastupljeno kod velikih preduzeća u poređenju s malim i srednjim - navodi se u rezimeu Izveštaja.

Privreda nema novca, i dalje traži kredite

Banke su navele da dalje blago zaoštravanje standarda očekuju i za prvi kvartal ove godine. Ocena banaka je da je privreda povećala tražnju za kreditima tokom poslednjeg kvartala 2022. godine, i to za deviznim odnosno devizno indeksiranim kreditima, kao i kratkoročnim dinarskim, navodi se u Izveštaju.

- Finansiranje obrtnih sredstava i restrukturiranje postojećih obaveza prepoznati su kao faktori rasta tražnje privrede za kreditima - navodi NBS.

Banke očekuju dalji rast tražnje privrede za kreditima prvim tromesečju 2023. godine.

U anketi je učestvovalo 20 banaka u čijim je rukama preko 99 posto bilansne sume bankarskog sektora.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike