Šta će biti sa stambenim kreditima, dokle će rasti kamate?

11.03.2023

07:35

0

Autor: S. G.

Evropska centralna banka za pet dana ponovo odlučuje o referentnoj kamatnoj stopi koja posredno utiče i na cenu kredita u evrima u našoj zemlji

Šta će biti sa stambenim kreditima, dokle će rasti kamate?
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay AP/Patrick Semansky

Ove nedelje je Narodna banka Srbije podigla referentnu kamatnu stopu i tako posredno podigla cenu dinarskih kredita, a već sledeće sedmice sve oči biće uprte u Evropsku centralnu banku (ECB).

Kako se očekuje, Izvršni odbor ECB zaseda u četvrtak, 16. marta, a sudeći po ranijim najavama očekuje nas novo povećanje kamatne stope koja će dovesti do poskupljenja svih kredita u evrima, pa tako i stambenih koji najviše brinu građane Srbije.

Kamata ECB bila na nuli...

Podsetimo, Evropska centralna banka na čelu sa Kristin Lagard je u 2022. godini četiri puta povećavala kamatne stope s ciljem smanjenja inflacije koja je nastala zbog energetske krize i ratnih dešavanja u Ukrajini.

Prošle godine u ovo vreme kamata ECB bila je nula, što je tada omogućavalo da kamatna stopa po kojoj banke međusobno pozajmljuju evre, famozni euribor, bude čak u minusu sve do gotovo polovine 2022. godine. Međutim, s ubrzanjem inflacije zaoštravala se i moentarna poltika ECB pa je i kamata izašla iz minusa.

Sada referentna kamatna stopa ECB dostiže tri odsto, i to nakon poslednjeg podizanja 2. februara. Tada je ECB povećala stopu za 0,5 odsto, iako je većina analitičara očekivala da će ECB malo usporiti.

Naime, kako su tada saopštili iz ECB, podignute su sve tri ključne kamatne stope za 50 baznih poena i očekuje se da će ih dalje podizati. Izvršni odbor ECB je, kako ističu, zadržao kurs u značajnom podizanju kamatnih stopa stabilnim tempom i njihovom održavanju na nivoima koji su dovoljno restriktivni da osiguraju blagovremeni povratak inflacije na njen srednjoročni cilj od dva odsto.

Opet rast od 0,5 odsto?

Kako su naveli, s obzirom na inflatorne pritiske, Izvršni odbor namerava da podigne kamatne stope za još 50 baznih poena na svom sledećem sastanku o monetarnoj politici u martu, a zatim će proceniti dalji put svoje monetarne politike.

- Održavanje kamatnih stopa na restriktivnim nivoima će tokom vremena smanjiti inflaciju smanjenjem tražnje, a takođe će se zaštititi od rizika stalnog pomeranja inflatornih očekivanja naviše. U svakom slučaju, buduće odluke o kamatnim stopama Izvršnog odbora će i dalje zavisiti od podataka i slediti pristup od sastanka do sastanka - saopštili su iz ECB.

Profimedia
 

Po svemu sudeći, ECB će i na sastanku 16. marta podići referentnu kamatnu stopu, kako se očekuje, ponovo za još 0,5 odsto.

Prema mišljenju bankara, povećanje kamate ECB je izvesno. Član Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji, Nikola Stamenković, rekao je na nedavno održanom Kopaonik biznis forumu, da se "očekuje povećanje kamatne stope, barem one bazne”. On je ocenio da će rast u bankarskom sektoru zavisiti pre svega od tražnje klijenata, a ne želje i straha da banke kreditiraju klijente.

Ogromno povećanje

Takav rast kamate ECB odraziće se i na sve građane Srbije koji su zaduženi u evrima jer će im krediti indeksirani u evrima poskupeti, a rate porasti. Tako će, dakle, sa daljim skokom kamate ECB, i euribor značajno porasti. Kada je u novembru ECB podigla kamatu na 1,5 odsto, euribor je već sledećeg meseca bio 2,41 odsto, umesto 1,78 odsto.

Profimedia Pixabay
 

Sa referentnom kamatom centralne banke evrozone od 3,5 odsto, euribor bi mogao otići i na pet odsto, što bi kamate za dugoročne kredite u srpskim bankama moglo da ’potera’ čak i iznad osam odsto.

U odnosu na kamatnu stopu stambenih kredita pre samo godinu dana, kada je ona u proseku iznosila oko tri odsto, osam procenata je jako veliki skok kamate, koji će rate kredita podići i za 100 i više evra, što zavisi od iznosa bankarske pozajmice.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike