Ne smeta im kriza: Građani Srbije ove godine uzimali više keš kredita

03.10.2020

05:15 >> 11:22

0

U prvoj polovini ove godine zabeležen porast gotovinskih kredita, pokazuju zvanični podaci Kreditnog biroa

Ne smeta im kriza: Građani Srbije ove godine uzimali više keš kredita
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U prvoj polovini ove godine u Srbiji je, uprkos pandemiji i vanrednom stanju, zabeležen porast gotovinskih kredita za 6,8 odsto.

Naime, prema podacima Udruženja banaka Srbije i Kreditnog biroa, na kraju juna ove godine ukupan iznos keš kredita bio je 529,84 milijardi dinara, dok je na kraju 2019. on iznosio 495,85 milijardi dinara.

Gotovinski krediti su, pored stambenih, i dalje najzastupljeniji oblik zaduživanja građana jer su na kraju juna ove godine imali udeo od 47,3 odsto u ukupnom iznosu kredita, pokazuju podaci Kreditnog biroa. Tako je udeo stambenih kredita za šest meseci ove godine iznosio 39,4 odsto, poljoprivrednih pozajmica 6,6 odsto, potrošačkih kredita 1,4 odsto, i preostalih 5,3 odsto.

Povoljnije zaduživanje

Zbog smanjenja kamatnih stopa prethodnih godina, građani Srbije lakše se odlučuju za gotovinske kredite. Očigledno da je taj trend nastavljen i u prvih šest meseci ove godine bez obzira na pandemiju zbog virusa korone i vanredno stanje u kome je na dva meseca sve stalo.

Uslovi zaduživanja u Srbiji povoljniji nego pre deset godina; Pixabay

Koliko su se uslovi zaduživanja u domaćoj valuti promenili, odnosno poboljšali, pokazuje sledeći primer. Naime, pre 10 godina za keš kredite je prosečna kamatna stopa iznosila čak 24 odsto, da bi se 2015. godine spustila na oko 17 odsto, a 2018. na oko 11 odsto. Kako su istakli u Narodnoj banci Srbije, u julu ove godine kamata na dinarske kredite iznosila je oko osam odsto.

– Prateći snižavanje referentne kamatne stope NBS, prosečne ponderisane kamatne stope na dinarske kredite su u padu od početka godine. Prema poslednjim dostupnim podacima za jul 2020, ta kamatna stopa na dinarske kredite stanovništvu iznosi 8,2 odsto, a privredi 3,1 odsto – rekli su u NBS.

Zaslužna niska inflacija

Kako su dodali u centralnoj banci, snižavanje referentne kamatne stope omogućeno je niskim i stabilnim stopama inflacije u prethodnom periodu, kao i pozitivnim makroekonomskim kretanjima.

Kada se radi o kašnjenju u otplati, i ova stavka u vraćanju dugovanja je na kraju juna ove godine poboljšana. Tako je, pokazuju podaci Kreditnog biroa, kašnjenje u otplati zabeleženo kod 3,6 odsto korisnika kredita, dok je krajem juna prošle godine 5,2 odsto dužnika kasnilo sa plaćanjem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike