Kamate na bankarske kredite veće: NBS digla referentnu stopu

12.01.2023

11:09

0

Autor: G.M.Š.

Narodna banka Srbije je na sednici Izvršnog odbora ponovo povećala referentnu kamatnu stopu kako bi zaustavila rast inflacije

Kamate na bankarske kredite veće: NBS digla referentnu stopu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Borba sa inflacijom se nastavlja jer rast cena i inflaciona očekivanja su ostali veliki, iako je inflacija u blagom usporenju. Zbog toga je Narodna banka Srbije na današnjoj sednici Izvršnog odbora ponovo podigla referentnu kamatnu stopu, i to za 25 baznih poena.

Sa novim povećanjem, desetim zaredom, referentna kamata je stigla na 5,25 odsto.

Prema saopštenju NBS, prilikom donošenja odluke Izvršni odbor je imao u vidu da je kretanje inflacije u Srbiji i dalje u najvećoj meri pod uticajem globalne energetske krize, još uvek prisutnih posledica pandemije, kao i suše koja je pogodila naš region.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.

Inflacija zastala, kamata raste

 

Prosečna godišnja inflacija u 2022. iznosila je 11,9 odsto, a prema preliminarnim procenama Republičkog zavoda za statistiku, inflacija je u decembru ostala na nivou iz novembra – 15,1 odsto.

Najveći doprinos inflaciji daje rasta cena hrane i energenata, dok se bazna (tzv. kor) inflacija tokom godine kretala na znatno nižem nivou od ukupne, pre svega zbog relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Iz srpske centralne banke kažu da će ukupna inflacija ostati povišena i početkom ove godine, pre svega zbog najavljenog poskupljenja struje i gasa. Nakon toga ćće se naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini 2023. godine i povratak u granice cilja do kraja 2024. gdoine.

U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta.

Koliko će porasti rate kredita

Rastom ove kamatne stope povećaće se i stope svih bankarskih kredita indeksiranih u dinarima. Koliko ostaje da se vidi.

Iz primera prethodne krize, svetske finansijske krize 2008. i 2009. godine, vidi se da taj rast može da bude drastičan. Tako je, na primer, 2008. godine referentna stopa NBS iznosila čak 17,75 odsto, što je dovelo do toga da su kamate na dinarske kredite išle i na 23, pa i 24 odsto.
Nekoliko godina kasnije, referentna kamata spustila se na 11,75 odsto, koliko je iznosila 2013. godine, da bi se nakon pet godina (2018. godine) spustila na 3,5 odsto, a krajem 2020. i 2021. na samo jedan odsto.

Spuštanje referentne stope Narodne banke u tom periodu dosta je pojeftinilo dinarske kredite, čije su kamate sa 23 odsto godišnje "pale" na prosečnih sedam-osam odsto.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Međutim, periodu ovako jeftinog novca sada je došao kraj.

Kamate padaju sporije nego što rastu

Podizanje cena kredita, nažalost po građane i firme, uvek "ide brže“ od njihovog spuštanja.
To pokazuje i primer dinarskog keš kredita vrednog oko 700.000 dinara. Naime, nominalna kamatna stopa ovog kredita do jula prošle godine iznosila je 5,4 odsto, da bi već u oktobru dostigla 7,9 odsto, a sa poslednjim skokom referentne stope najverovatnije će stići i do oko devet odsto.

Tako je i rata kredita, koja je do jula 2022. iznosila 14.750 dinara, sada skočila na 15.273 dinara, a sa novim rastom kamate još će otići naviše. Takva "sudbina", nažalost, očekuje sve građane koji imaju kredite u dinarima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike