"Pomoć" za dobijanje kredita: Ne nasedajte na ovakvu prevaru

02.11.2022

19:15

0

Autor: 24sedam

Društvenim mrežama kruže sumnjive ponude o pomoći prilikom dobijanja gotovinskih kredita u bankama

"Pomoć" za dobijanje kredita: Ne nasedajte na ovakvu prevaru
Internet prevara - Copyright Profimedia

"Pomoć u dobijanju kredita u bankama, za zaposlene sa docnjom u kreditnom birou. Brzo i jednostavno.“

Ovako glasi oglas koji se već neko vreme "vrti" po društvenim mrežama, najčešće na stranicama na kojima se oglašavaju iznajmljivanje i prodaja stanova. Na kraju napisanog teksta i ponude navodne "pomoći“ za dobijanje kredita, uredno su ostavljeni ime i broj mobilnog telefona na koji "zainteresovani“ mogu da se jave.

Printscreen/Facebook
Ovako izgleda sporni oglas...

Isti oglas, sa istim brojem telefona, na nekim internet stranicama je malo "proširen“, pa je navedeno i da se "keš krediti rade preko banke“ i da "ne daju novac na zajam i slično“, već da se isključivo radi o "pomoći u dobijanju kredita“.

Traže da se uplati novac...

Ovde se radi o klasičnoj prevari, na šta upozoravaju i poslovne banke s našeg tržišta, ali i Narodna banka Srbije.

Kako su nam objasnili pojedini bankari, u ovakvim prevarama banke se samo koriste kao izgovor, odnosno kako bi ljudi "zagrizli mamac“, a do njih se i ne dođe i nisu uključene u "posao“.

- Ovakvi oglasi se često pojavljuju na društvenim mrežama i celom internetu, ali u pitanju je prevara. Od potencijalne žrtve se traži da uplati određeni iznos na ime navodnih troškova pripreme ugovora i obrade zajma, malo kasnije i dodatnu manju sumu za "iznenadne troškove“, a da pozajmicu nikada ne dočeka. I Narodna banka Srbije je više puta upozoravala korisnike da se ne upuštaju u ovakve aranžmane – rekli su za 24sedam u Erste banci.

U centralnoj banci su na pitanje 24sedam da li je ovakva vrsta posredstva između banke i klijenta legalna odgovorili:

- Najpre ističemo da se u skladu sa Zakonom o bankama davanjem kredita mogu baviti samo banke, a izuzetno i druga lica, ako su za to ovlašćena posebnim zakonom, kao i platne institucije i institucije elektronskog novca koje su dobile dozvolu NBS za pružanje pojedinih vrsta platnih usluga u skladu sa Zakonom o platnim uslugama. Osoba koja se neovlašćeno bavi davanjem kredita, postupa suprotno ovom zakonu. Kada je reč o konkretnoj aktivnosti posredovanja u kreditiranju, navedeno znači da nije moguće da sredstva posrednika ili lica koja su s njim povezana budu korišćena kao izvor kreditiranja.

Šta su "povereni poslovi banke"?

Kako su dodali u NBS, iako važeći pravni okvir Srbije ne uređuje eksplicitno predmetni pravni posao, posredovanje u obavljanju kreditnih poslova u ovom trenutku bi moglo biti dozvoljeno samo kao vid poverenih poslova banke, u skladu sa Odlukom o upravljanju rizicima banke, pri čemu bi se posrednik u kreditiranju mogao baviti isključivo pronalaženjem i dovođenjem klijenta banke u vezu sa bankom, a radi pregovaranja o zaključenju ugovora o kreditu.

- Pomenutom odlukom, uređeni su, između ostalog, rizici koji nastaju po osnovu aktivnosti koje je banka poverila trećem licu, a ono ih obavlja kao svoju pretežnu delatnost, odnosno ima odgovarajuće iskustvo u obavljanju tih ili sličnih aktivnosti. Pod tim aktivnostima smatraju se aktivnosti koje banci omogućavaju obavljanje poslova iz člana 4. Zakona o bankama, a ne smatraju se nabavka robe i standardizovanih usluga kao što su usluge u vezi s korišćenjem telekomunikacija, usluge oglašavanja, usluge čišćenja, usluge ispitivanja tržišta i slično – objašnjavaju za 24sedam u NBS.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike