Evo šta možete da dobijete u bankama u Srbiji ako nemate stalan posao: Keš, kartica, minus ili ništa?

04.08.2022

05:35

0

Autor: S. G.

Da li je moguće da, iako radite po ugovoru, dobijete kredit od banke, i pod kojim uslovima

Evo šta možete da dobijete u bankama u Srbiji ako nemate stalan posao: Keš, kartica, minus ili ništa?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ako nemate stalan posao većina banaka u Srbiji neće vam dati ni kredit, ni dozvoljeni minus, jer za to morate "garantovati“ sigurnim radnim mestom. Ako ste pod ugovorom o delu, jedini način da se domognete bankarske pozajmice je da im date depozit pa na ime njega dobijete eventualno neki keš.

Tako u većini banaka koje posluju u našoj zemlji za nezaposlene građane nije moguće čak ni da otvore tekući račun. Ukoliko potencijalni klijent banke radi po osnovu ugovora o delu, maksimum koji od banke dobija, pored otvorenog tekućeg računa, jesu još dve stvari.

Platežno sposobni malo "vidljiviji"

- To je debitna platna kartica i usluga digitalnog bankarstva. S obzirom na to da kod nas ima dosta ljudi koji rade kao frilenseri, a posebno oni iz IT sektora sa visokim primanjima, njima nudimo "ameriken" karticu sa 100 odsto depozita, uz koju dobijaju međunarodno zdravstveno osiguranje, kao i opciju keš kredita, takođe uz depozit, i to od 105 odsto – kažu za 24sedam u jednoj stranoj banci.

Ipak, za građane koji nemaju stalan posao, ali su angažovani po osnovu ugovora na određeno vreme, postoji rešenje. Doduše, nudi ga samo jedna do dve banke na našem tržištu, dok su kod većine drugih ovakvi klijenti "kreditno nevidljivi“.

Naime, za sve koji rade na određeno vreme, a imaju redovna primanja najmanje pet meseci, kako nam objašnjavaju bankari, postoji opcija korišćenja neke vrste kredita.

Sve se završava onlajn

- Kod nas svi oni koji rade na određeno vreme mogu da dobiju debitnu karticu sa kojom u određenim prodajnim objektima mogu da kupuju robu ili usluge na odloženo, najčešće na 12 mesečnih rata bez kamate. I to je opcija za građane koji uglavnom nemaju mogućnost da koriste čekove, pa im se ova usluga isplati – ističu u jednoj od vodećih banaka na srpskom tržištu.

Profimedia/Pixabay
 

Takođe, kako dodaje naš sagovornik, u ovoj banci zaposleni na određeno vreme mogu dobiti i gotovinski kredit, ali ograničen na 300.000 dinara i s periodom otplate od najviše 36 meseci.

- I platna kartica za plaćanje na rate i keš kredit mogu da se završe onlajn, bez dolaska u banku, odnosno putem digitalnog bankarstva. Jedini uslov za ove pozajmice je pet uzastopnih zarada koje su legle na račun – ističe ovaj bankar.

Čak 90 odsto banaka na domaćem tržištu ne daje nikakve kredite građanima koji su zaposleni na određeno vreme, već samo onima koji rade za stalno, i to uglavnom posle šest meseci rada, odnosno šest uzastopnih uplata zarade na račun banke.

Bankarske usluge skuplje od avgusta

Inače, od 1. avgusta banke u Srbiji su, kao što su i najavile, podigle naknade i tarife, a pojedine su uvele i neke nove. Tako su poskupeli vođenje računa, izdavanje čekova, mobilno i elektronsko bankarstvo, hitno izdavanje kartice, isporuka na kućnu adresu...

Pixabay
 

Od ponedeljka ove nedelje u pojedinim bankama pojavile su se i nove naknade, pa će, na primer, naplaćivati više pokušaja za podizanje novca sa bankomata (ako pogrešite PIN) ili neuspela plaćanja preko interneta i slično.

Tako, po novim cenovnicima pojedinih banaka, izdavanje serije čekova sada košta 300 umesto 200 dinara. Izdavanje kartice po hitnom postupku, koje je bilo besplatno, košta 400 dinara, dok za isporuku kartice na kućnu adresu, koja je bila 50 dinara, sada treba izdvojiti čak 800 dinara.

Kako su navele pojedine banke prilikom informisanja klijenata o promeni cena, porašće i provizija za podizanje novca sa bankomata druge banke, ali i sve transakcije koje se obavljaju preko eBankinga.

Takođe, ukoliko ste, ne svojom krivicom, izgubili karticu, a na računu ste imali do 3.000 dinara, troškove ćete sada sami snositi. Samo u slučaju da ste na računu imali više novca, trošak snosi banka. Naravno, neophodno je da dokažete da niste zloupotrebili karticu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike