Stiže još para od akcija: Uskoro isplata dividendi, a na računu vas čeka više od 11.000!

29.11.2022

19:15

0

Autor: S. G.

Najnovije dividende stižu od "Telekoma" i biće isplaćene 22. decembra

Stiže još para od akcija: Uskoro isplata dividendi, a na računu vas čeka više od 11.000!
Ilustracija - Copyright 24sedam/M. Sh.

Kompanija "Telekom Srbija“ objavila je nedavno da će isplatiti dividendu od 8,4 dinara po akciji 22. decembra. Pravo na dividende imaju i građani koji su 2012. dobili besplatne akcije "Telekoma", a koji ih nisu prodali, i nalaze se na spisku akcionara od 20. juna ove godine.

S obzirom na to da je svaki punoletni građanin dobio po 31 akciju, ako ih nije prodao i ima i dalje sve akcije na svoje ime, sada mu sledi 260,4 dinara na ime dividende.

Do sada 5.000 dinara...

Inače, pre više od 10 godina, pored akcija "Telekom Srbija", građani su dobili i akcije NIS-a i Aerodroma "Nikola Tesla“. Isplata dividendi od javnih preduzeća NIS, Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd i "Telekom Srbija" počela je u julu 2012. godine, a do danas je svim građanima koji su imali akcije sve tri kompanije na račune uplaćeno nešto više od 5.000 dinara, i to samo na ime dividende.

Kada se tome doda vrednost akcija, dolazi se do još veće cifre. Jedna akcija Naftne industrije (NIS) na Beogradskoj berzi danas vredi 665 dinara, pa je tako pet akcija (koje su dobili građani) ove kompanije vredno 3.325 dinara. Akcija Aerodroma danas vredi 1.500 dinara, a svako od nas je 2010. godine dobio po jednu ovu deonicu. Građanima je na račun tada uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Kada se sve sabere, građanima koji su zadržali akcije u vlasništvu, na ime dividende uplaćeno je oko 5.000 dinara. Kada se tome doda novac od dividende "Telekoma" koji sleduje 22. decembra, to će biti ukupno oko 5.300 dinara, i to samo na ime dividende.

Profimedia
 

Najviše su do sada prihodovali oni koji su imali akcije Aerodroma, jer je njima u aprilu 2019. godine isplaćena dividenda u iznosu od čak 1.300,87 dinara za jednu akciju.

Ko nije podizao novac od akcija, odnosno dividende, i nije prodao nijednu akciju, sada u akcijama i dividendama poseduje oko 11.500 dinara.

Kako prodati akcije?

Inače, novac od dividendi građani mogu da podignu na šalterima preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Potrebno je lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende. Ukoliko niste do sada podizali novac, samo na ime dividende na računu vas očekuje oko 5.300 dinara, sa sve uplatom "Telekoma" 22. decembra.

U slučaju da želite da prodate sve svoje akcije, i tako zaradite još oko 6.000 dinara, potrebno je da izdate nalog za prodaju u Pošti Srbije. Za razliku od podizanja novca po osnovu dividende, koji se odmah dobija, novcem od prodaje akcija moguće je raspolagati tek nakon prodaje akcija.

Inače, građani koji ostanu vlasnici akcija i dalje mogu računati na dodatni prihod od dividende. U slučaju da ih prodaju, nemaju više pravo na dividende.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike