Novac beži iz britanskih investicionih fondova: Investitori povukli 2,7 milijardi dolara

05.10.2022

08:59

0

Investitori sa sedištem u Velikoj Britaniji povukli su u gotovo tri milijarde dolara

Novac beži iz britanskih investicionih fondova: Investitori povukli 2,7 milijardi dolara
Copyright Foto:Pixabay/PublicDomainPictures

Novac se odliva iz britanskih akcijskih fondova i samo u septembru povučeno je rekordnih 2,4 milijarde funti (2,74 milijarde dolara) iz akcijskih fondova, saopštila je danas mreža fondova Kalaston.

Ovoliki neto odliv čini septembar najgorim mesecom u već najgoroj godini u istoriji za akcijske fondove, navodi se u saopštenju Kalastona, prenosi Rojters.

Najteže su pogođeni fondovi fokusirani na britanske akcije, dodaje Kalaston, napominjući da je iz njih izvučeno 694 miliona funti u septembru, što je šesnaesti uzastopni mesec odliva. Fondovi fokusirani na američke akcije su takođe zabeležili velike odlive.

Ukupan odliv iz akcijskih fondova u Britaniji dostigao je u trećem kvartalu 4,7 milijardi funti, što je iznad iznosa koji je povučen tokom cele 2016. godine, navodi Rojters.

Ovi podaci ukazuju na pad poverenja investitora u Britaniju ove godine, a taj trend se pogoršao proteklih nedelja zbog vladinog „mini-budžeta“ predstavljenog 23. septembra. Taj, sada već odbačeni budžet, uključivao je masivno rezanje poreza za najbogatije, a rupa koja bi se tako napravila finansirala bi se ogromnim zaduživanjem države, što je izazvalo rast prinosa britanskih državnih obveznica i pad funte.

Vlada premijerke Liz Tras je u ponedeljak odustala od najavljenog smanjenja poreza pod pritiskom nezadovoljstva kako opozicionih, tako i poslanika iz sopstvene Konzervativne partije.

- Gotovo stalni ledeni stav prema ulaganju u britansku imovinu ne pokazuje znake otopljavanja - kaže Edvard Glin, šef za globalna tržišta kapitala u Kalastonu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike