Beogradska berza: Akcije živnule nakon mesec dana pada

14.11.2022

10:25

0

Autor: 24sedam

Na Beogradskoj berzi zaustavljen četvoronedeljni silazni trend na tržištu akcija

Beogradska berza: Akcije živnule nakon mesec dana pada
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na domaćem berzanskom tržištu kapitala zaustavljen je četvoronedeljni silazni trend,a nekoliko akcija je pojačalo promet, saopštila je danas novosadska brokerska kuća „Momentum sekjurities“.

Indeks Belex15 zadržao se protekle nedelje na nivou od 780 poena, a ukupan promet na tržištu iznosio je 95,8 miliona dinara (0,82 miliona evra).

Najviše je na Beogradskoj berzi trgovano akcijom „Meser Tehnogasa“, ukupan promet iznosio je 43,5 miliona, a cena od 12.069 dinara je oslabila 4,2 odsto. Akcije ove kompanije su u 2022. izgubile 23,1 odsto od vrednosti.

Lep rast NIS-a

Akcije Naftne industrije Srbije (NIS) zabeležile su promet od 26,5 miliona dinara uz rast cene od 2,2 odsto - na 650 dinara.

Ovo je posledica odličnih kvartalnih rezultata poslovanja kompanije čijom akcijom se trguje uz očekivani dividendni prinos od oko 20 odsto.

NIS je nedeljni maksimum dostigao na nivou od 670 dinara, a rast bi verovatno bio veći da se među prodavcima nisu našli njegovi najveći manjinski akcionari, domaći penzioni fondovi, iz razloga regulatorne prirode, istaknuto je iz  „Momentum sekjurities“.

Akcije „Dunav osiguranja“ prekinule su višenedeljni silazni trend, cena je porasla 4,6 odsto, na 1.076 dinara uz promet od 9,4 miliona dinara koji je dao povećani pritisak na strani tražnje.
Gornjomilanovački „Metalac“ bio apsolutni gubitnik jer je cena akcije pala 14,1 odsto na 1.245 dinara. Akcije „Metalca“ koje su se u protekli četvrtak spuštale i na nivo od 1.220 dinara poslednji put na ovoj ceni bile su, početkom 2016. godine.

Kompanija nije izvestila o eventualnim bitnim događajima koji bi mogli biti uzrok ove velike korekcije u ceni akcija, navedeno je u saopštenju.

Krajem avgusta „Metalac“ je, kako je navedeno, objavio prilično dobre polugodišnje poslovne rezultate uprkos troškovnim pritiscima usled rasta cene materijala.

Konsolidovani poslovni dobitak pao je 3,2 odsto na 305,2 miliona dinara, dok je neto dobitak oslabio 5,6 odsto, na 309,3 miliona dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike