Beogradski aerodrom energetski u 21. veku: Solarna elektrana na „Tesli“

18.07.2022

10:29

0

Autor: 24sedam

Električna energija iz obnovljivih izvora će doprineti dekarbonizaciji aerodromskih operacija, kažu iz „Belgrejd erporta“

Beogradski aerodrom energetski u 21. veku: Solarna elektrana na „Tesli“
Foto Luka Filipović - Copyright Promo/24sedam/Belgrade airport/Luka Filipović

Kompanija „Belgrejd erport“, deo kompanije „Vinči erports“ i koncesionar i operater Aerodroma „Nikola Tesla“, pustila je u rad solarno postrojenje koje aerodromu obezbeđuje električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora.

- Održivim poslovanjem težimo da dostignemo cilj od nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. Od 2018. godine implementiramo niz ekoloških projekata na aerodromu, poput toplane na prirodan gas, postrojenja za preradu čvrstog otpada i za preradu otpadnih voda. Nastavićemo da poslujemo na održiv način i doprinosimo zdravijem okruženju - kaže Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije „Belgrejd erport“.

Nova solarna elektrana će godišnje proizvoditi oko 1,13 miliona kWh zelene električne energije, što je uporedivo sa godišnjom potrošnjom od okvirno 430 domaćinstava.

Na ovaj način, aerodrom će smanjiti emisiju CO2 (opseg 1 & 2) za 900 tona godišnje.

Solarno postrojenje nalazi se u blizini aerodromskog kompleksa, na putu prema Surčinu, pored novog „Tesla parkinga“, i sastoji se od blizu 3.000 fotonaponskih panela, koji pretvaraju sunčanu u električnu energiju, raspoređenih na platou površine 15.900 m2.

Ova inicijativa je, ističu iz „Vinčija“, deo globalnih napora kompanije u pravcu ekološke i energetske tranzicije, i prvi je aerodromski operater koji se, 2016. godine, obavezao na međunarodnu strategiju zaštite životne sredine.

Promo/24sedam/Belgrade airport/Luka Filipović
 

 

Kompanija je od 2018. godine naovamo već smanjila emisiju ugljen-dioksida za 28 odsto, naročito instaliranjem solarnih elektrana u svojoj mreži aerodroma koje već dostižu 30 MWpv fotonaponske snage u radu.

U novembru 2020. godine kompanija „Belgrejd erport“ pridružila se Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (Airport Carbon Accreditation program – ACA), a Aerodrom „Nikola Tesla Beograd“ dobio je sertifikat nivoa 1, dok je sertifikacija za nivo 2 u toku.

Takođe, pokrenuta je inicijativa za implementaciju standarda 50001 o energetskoj efikasnosti, čime će se „Belgrejd erport“ svrstati među malobrojne kompanije u zemlji koje su svoje procese uskladile sa zahtevima ovog standarda.

BONUs VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike