Srbija u žurbi da ublaži energetsku zavisnost od Rusije! Predsednik Vučić: Postoji mogućnost preuzimanja NIS-a

06.11.2022

16:47

0

Srpski predsednik je dodao da Beograd priprema još nekoliko projekata za diversifikaciju izvora energije u zemlj

Srbija u žurbi da ublaži energetsku zavisnost od Rusije! Predsednik Vučić: Postoji mogućnost preuzimanja NIS-a
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Srbija je u žurbi da ublaži energetsku zavisnost od Rusije, jer sankcije Moskvi primoravaju Beograd da pravi planove za slabljenje naftnih i gasnih veza sa tradicionalnim saveznikom, ocenio je britanski list Fajnenšel prenoseći izjavu predsednika Srbije o razmatranju preuzimanja većinske kontrole nad Naftnom industrijom Srbije (NIS).

Srbija razmatra potez da preuzme većinsku kontrolu nad NIS, glavnom naftnom kompanijom, od ruskog Gaspromnjefta, jer žuri da se zaštiti od uticaja sankcija Moskvi, rekao je Aleksandar Vučić.

Srpski predsednik je dodao da Beograd priprema još nekoliko projekata za diversifikaciju izvora energije u zemlji, uključujući bližu saradnju sa Mađarskom, u pokušaju da smanji svoju zavisnost od Rusije.

- Ludo je što ranije nismo razmišljali o povezivanju i izgradnji ove infrastrukturne mreže. Nismo imali naviku da ratujemo u Evropi, ali sada je drugačije. Gotovo se sve promenilo. Zato nam se žuri, rekao je Vučić.

Zbog sankcija Rusiji uvedenih zbog njene invazije na Ukrajinu, od decembra će Hrvatskoj biti zabranjeno da prevozi pošiljke ruske nafte u Srbiju, dok NIS-u preti zabrana poslovanja sa zemljama i firmama iz Evropske unije.

Prema poznavaocima situacije, nekoliko grupa, uključujući Vladu Srbije i mađarsku energetsku kompaniju MOL, razmatralo je kupovinu kontrolnog paketa od većinskog vlasnika Gaspromnjefta, iako su pregovori o prodaji zaustavljeni, preneo je britanski list i dodao da je mađarski MOL odbio da komentariše tu vest.

Za sada NIS može normalno da radi jer su njegove rafinerije opremljene i za transport nafte iz Iraka i drugih zemalja, kao i zbog izuzeća Beograda od sankcija EU ruskim kompanijama.

Međutim, Vučić je rekao da Srbija, kandidat za članstvo u EU, treba da razmotri „sve mogućnosti”, uključujuci preuzimanje NIS-a i nabavku alternativnih snabdevanja”.

- Ako bi bilo drugih sankcija protiv preduzeća u ruskom vlasništvu, to bi za nas bio veliki problem. A ionako moramo da reagujemo i obezbedimo dovoljno nafte i gasa našim ljudima, rekao je Vučić za Fajnenšel tajms.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike