Danas leže novac od dividende: Ko nije prodao akcije, čeka ga više od 11.000 dinara!

22.08.2022

05:35

0

Autor: 24sedam

Prve besplatne akcije građani Srbije dobili su pre više od decenije

Danas leže novac od dividende: Ko nije prodao akcije, čeka ga više od 11.000 dinara!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Danas će na račune građana koji i dalje poseduju akcije Naftne kompanije Srbije (NIS) leći novac od dividende. Naime, prema obaveštenju kompanije, a prema raspodeli dobiti za 2021. godinu, 22. avgusta obaviće se isplata dividende u bruto iznosu od 35,46 dinara po akciji.

To znači da će građani Srbije koji su pre više od deceniju dobili po pet besplatnih akcija NIS, u slučaju da ih nisu prodali, na ime dividende dobiti po 150,7 dinara (neto iznos dividende 30,141 dinar po akciji).

Samo od dividende 5.000 dinara

Ovo su, inače, bile i prve besplatne akcije koje je u tom trenutku dobilo 4,8 miliona građana Srbije. Pored akcija NIS-a, građani su dobili i akcije Aerodroma "Nikola Tesla“ i "Telekoma Srbija“. Isplata dividendi od javnih preduzeća NIS, Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd i "Telekom Srbija" počela je u julu 2012. godine, a do danas je svim građanima koji su imali akcije sve tri kompanije na račune uplaćeno ukupno oko 4.930 dinara, i to samo na ime dividende.

Sa najnovijom isplatom dividendi NIS-a, koja će biti obavljena danas, na račune vlasnika akcija ove kompanije leći će još po 150 dinara, što znači da će na ime dividende do sada građanima ukupno biti uplaćeno nešto više od 5.000 dinara.

Kada se tome doda vrednost akcija, dolazi se do još veće cifre. Jedna akcija NIS-a na Beogradskoj berzi danas vredi 620 dinara, pa je tako pet akcija ove kompanije vredno 3.100 dinara. Akcija Aerodroma danas vredi 1.500 dinara, a svako od nas je 2010. godine dobio po jednu ovu deonicu. Građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Do sada je građanima koji su zadržali akcije u vlasništvu, na ime dividende uplaćeno ukupno oko 4.930 dinara. Poslednja isplata bila je krajem novembra 2021. godine, kada je Telekom uplatio 137 dinara za 31 deonicu. Prethodno je, 31. avgusta prošle godine, NIS uplatio 26 dinara za svoje akcije, a sada se očekuje nova uplata dividende ove kompanije.

Najviše su prihodovali oni koji su imali akcije Aerodroma - njima je u aprilu 2019. godine isplaćena dividenda u iznosu od 1.300,87 dinara za jednu akciju.

Kada se sve sabere, ko nije podizao novac od akcija, odnosno dividende, i nije ih prodao, sada u akcijama i dividendama poseduje nešto više od 11.000 dinara.

Kako prodati akcije?

Inače, novac od dividendi građani mogu da podignu na šalterima preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Potrebno je lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende. Ukoliko niste do sada podizali novac, samo na ime dividende na računu vas očekuje nešto više od 5.000 dinara, sa sve današnjom uplatom NIS-a.

U slučaju da želite da prodate sve svoje akcije, i tako zaradite još oko 6.000 dinara, potrebno je da izdate nalog za prodaju u Pošti Srbije. Za razliku od podizanja novca po osnovu dividende, koji se odmah dobija, novcem od prodaje akcija moguće je raspolagati tek nakon prodaje akcija.

Inače, građani koji ostanu vlasnici akcija i dalje mogu računati na dodatni prihod od dividende. U slučaju da ih prodaju, nemaju više pravo na dividende.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike