Digitron u ruke: ECB je povećala kamate, ona koja nas brine je sada dva odsto

27.10.2022

12:25

0

Autor: G.M.Š.

Evropska centrala banka podigla je referentne kamatne stope za očekivano visokih 75 baznih poena

Digitron u ruke: ECB je povećala kamate, ona koja nas brine je sada dva odsto
Copyright Profimedia

Evro je od danas ponovo skuplji, posledica je današnje odluke Evropske centralne banke (ECB).

Centralna banke evrozone je podigla referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto i kamate na refinansiranje, pozajmice ECB i depozit su sada dva, 2,25 i 1,5 odsto.

Ovo povećanje svakako poskupljuje zaduživanje u evrima, jer će u komercijalne kredite biti zaračunat viši euribor, koji posredno ali veoma blisko zavisi od toga koliko je kamata ECB.

A sa „poskupljenjem“ euribora biće više kamate i svih kredita za varijablnim obračunom kamate, u Evropi i uz Srbiji.

Bez iznenađenja

Uz pomeranje kamata, ECB je donela i nove odluke o rasprodaji obveznica iz svog portfelja.

- Izvršno veće planira da nastavi da reinvestira, u potpunosti, glavne uplate hartije od vrednosti pod Vandrednim programom kupovine (APP) koje dolaze na naplatu u sledećem periodu. U svakom slučaju će se ovaj program zadržati dokle god je to potrebno da se ostvari dovoljna likvidnost i odgovarajući stav po pitanju monetarne politike - rečeno je u saopštenju za javnost.

Ovo je treće povećanje kamate ove godine i drugo sa dotad neviđenih 0,75 procentnih poena. Prethodno kamata nije povećavana sedam godina.

Slično su postuipile i Banka Engleske, koja je kamatnu stopu podigla na 2,25 odsto, kao i Federalne rezerve SAD, koje trenutno cenu zaduživanja drže na 3,25 odsto, uz najavu nogov poskupljenja za tri četvrtine procentnog poena.

Sudeći po izjavi ECB, cene zaduživanja u evrozoni će morati da nastave da rastu.

- Inflacija ostaje previsoka i ostaće takva u sledećem periodu. Izvršni odbor očekuje da će nastaviti da podiže kamatne stope i dalje kako bi obezbedilo povratak inflaciju u okvir cilja u srednjem roku - saopšteno je iz ECB.

Ovako oštro podizanje kamate reakcija je na uznapredovalu u veoma žilavu inflaciju, koja je u septembru narasla na 9,9 odsto. To je pet puta više nego što je ciljana inflacija ECB.

A glavni lek za inflaciju, smatraju u centalnih bankama, je hlađenje tražnje odnosno skuplji novac. To će se postiči podizanjem međunakarske stope koja je "vezana" sa referentnom kamatom ECB.

Screenshot: Euribor-rates.com
 

Euribor je već za godinu dana porastao sa minus 0,528 odsto (šestomesečni euribor) na današnjih 2,106 odsto. To je nakon gotovo sedam godina negativne vrednosti, ogroman skok od četiri puta.

Sa euriborom će porasti i krajnja kamata koju plaćaju bankarski dužnici za kredite sa promenljivom kamatnom stopom.

Već smo pisali da je prosečna rata kredita od 40.000 evra poskupela ove godine za 40 evra a da će do kraja 2022. skok biti još 30 evra. Time se na 360 meseci otplate umesto 14.660 evra kamate, plaća 36.344 evra.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike