Nagrada za uštedu struje: Koliko je realno da građani plate manje za nepotrošenu energiju

01.09.2022

11:47

1

Autor: G.M.Š.

Iz vrha država najavljeno je da će odgovorni građani, koji budu štedeli struju ove zime i tako pomogli energetskoj stabilnosti, biti nagrađeni i sada se razmatra kako bi to moglo da se sprovede u praksi

Nagrada za uštedu struje: Koliko je realno da građani plate manje za nepotrošenu energiju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Od moguća tri modela „nagrade“ za građane koji uspeju da u narednom periodu uštede deficitarnu električnu energiju, i tako državi smanje troškove za uvoz sada preskupog energenta, u igri su ostala dva, piše beogradski „Blic“.

Od modela koji zagovaraju stručnjaci, jer bi doneo realne i brze efekte kroz promenu tarifnog sistema i „spuštanje“ granice plave i crvene zone, odmah se odustalo zbog tehničkih (i zakonskih) poteškoća da se to izvede brzo.

Tako se izbor moguće nagrade sve na to da se građanima da popust prema tome koliko procentualno manje struje potroše sada nego u istom mesecu pre godinu dana, ili da građani kod kojih se zabeleži manju potrošnja dobiju neki fiksni popust.

Od dva modela koji razmatraju stručnih timovi iz kabineta predsednika i premijerke Srbije, kao i Ministarstva rudarstva i EPS-a, realizaciji je bliži, tvrdi beogradski dnevnik, onaj sa „procentualnom štednjom“, gde bi i dodatne beneficije dobili oni koji imaju uštedu veću od 10 odsto.

Za drugi model, sa obračunavanjem niže cene potrošenog kilovata od one važeće, kažu da je „komplikovaniji za EPS“. Dodali bismo i problematičan sa stanovišta jednakosti prava svih potrošača i zakonitosti cene koju inače ne određuje (odobrava) EPS već Agencija za energetiku.

Takođe, ne zna se ni kako bi pravno „stajao“ i prvi model, sa davanjem popusta prema procentu ušteđene struje.

Cilj uštede popriličan - 15 odsto potrošnje

Koji je model izabran, trebalo bi da se zna najkasnije do kraja nedelje, kako bi država što pre počela da stimuliše potrošače u štednji električne energije. Državni plan je ušteda 15 odsto energije i u njegovom ostvarivanju bi trebalo da učestvuju, pored domaćinstava, i državne institucije i privreda.

U svakom slučaju, od uštede koju mogu da naprave građani, stručnjaci ne očekuju mnogo jer, kako je to rekao beogradskoj „Politici“ nekadašnji pomoćnik direktora u EPS-u i zamenik ministra energetike Slobodan Ružić, „go se ne skida“.

Ovaj energetski ekspert, danas direktor preduzeća za energetsku efikasnost „Enerdži sejving grup”, istakao 70 odsto domaćinstava u Srbiji troši 300 do 400 kilovatčasa mesečno, što je racionalna potrošnja. Zbog toga bi mogli da uštede samo tih 30 odsto, a oni koji bez problema idu „u crveno“ uštedeće samo samo ako im cena u plavoj tarifi bude dva puta veća od zelena a u crvenoj četiri puta.  Sada je taj odnos 1: 1,5: 3.

Dok se to ne dogodi, i dok građani ne budu u mogućnosti da ozbiljnije poprave energetsku efikasnost izolacijom fasada, savremenom stolarijom i pećima na gas i pelet umesto na ugalj i drva, uštede će morati da se pronađu na nekoj drugoj strani.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike