SAZNAJEMO: Struja poskupljuje 6,5 odsto

28.07.2022

09:20

0

Autor: 24sedam

Agencija za energetiku je odobrila je EPS-u novu cenu električne energije za domaćinstva

SAZNAJEMO: Struja poskupljuje 6,5 odsto
struja poskupljenje 1 - Copyright Profimedia

Na zahtev „Elektroprivrede Srbije“, Savet Agencije za energetiku je na sednici održanoj danas dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje, saopšteno je iz Agencije.

Nova cena za građane, odnosno domaćinstva, iznosi bez poreza i taksi 8,144 dinara po kilovatčasu (6,9 evrocenti) i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,5 odsto. Na ovu nominalnu cenu struje dodaju se takse, akciza i PDV od 20 odsto.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, objašnjavaju u Agenciji.

Fiskalni savet je predlagao da povećanje cena struje bude od 15 do 20 odsto. Čak i takvo povećanje naveli su kao "potreban, ali nikako i dovoljan uslov za ozdravljenje EPS-a".

Čak i s takvim povećanjem, cena za domaćinstva u Srbiji ostala bi među najnižim u Evropi, uz Gruziju i Ukrajinu, rekli su u Fiskalnom savetu.

U maju su iz EPS-a rekli da bi struja zapravo trebalo da poskupi između 20 i 40 i više procenata. Predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije, Jovan Despotović, rekao je da je EPS imao prošle godine odobrenje da podigne cenu struje skoro 10 posto i nije podigao.

Dodao je da je poslednjih godina imao odobrenje da poveća cenu od pet do sedam odsto i nije to učinio, nego je podizao po dva posto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike