Evropska centralna banka prelomila: Rast kamata u julu! Evo šta to znači za građane Srbije

09.06.2022

12:44

1

Autor: S. G.

Prema najavi ECB, na sastanku idućeg meseca doći će do povećanja stopa, a ono će na jesen biti još jače

Evropska centralna banka prelomila: Rast kamata u julu! Evo šta to znači za građane Srbije
Copyright Pixabay

Evropska centralna banka danas je saopštila da će sledećeg meseca povećati kamatne stope, i to za četvrtinu poena (0,25 odsto), i nagovestila još veće povećanje na jesen jer se suočava sa rekordnom inflacijom!

Najavljujući prvo povećanje kamatne stope nakon više od decenije, ECB je navela i nove prognoze koje signaliziraju brži rast cena u evrozoni nego što se ranije mislilo.

Šta će biti sa kreditima?

- Ukoliko se srednjoročni izgledi za inflaciju nastave ili pogoršaju, veći porast kamata biće relevantniji na sastanku u septembru - navodi se u saopštenju ECB, prenosi Blumberg.

Osim toga, "na osnovu svoje trenutne procene, Upravni savet ECB predviđa da će postepen, ali održiv put daljeg povećanja kamatnih stopa biti prikladan".

To bi dovelo depozitnu stopu najmanje na nulu do kraja trećeg kvartala, sa sadašnjih minus 0,5 odsto, čime bi se zaključio osmogodišnji period negativnih troškova zaduživanja i potvrdio plan koji je ranije izložila predsednica Kristin Lagard.

Ovakve vesti značajne su i za građane Srbije jer od visine kamatne stope ECB zavisi "cena" kredita indeksiranih u evrima. Naime, kamatne stope ECB se prvo odražavaju na kamate na međubankarskom tržištu novca evrozone (euribor), a upravo je euribor sastavni deo kamatne stope svih kredita indeksiranih u evrima u Srbiji. Ukupna kamatna stopa predstavlja zbir euribora (koji je varijabilan) i marže banke.

Tako će se sa rastom euribora povećavati i ukupna kamata kredita (odobrenih u evrima) i u našoj zemlji.

Kritike za ECB jer zaostaje...

Inače, ECB predviđa inflaciju u proseku od 2,1 odsto u 2024. godini, premašujući njen cilj od dva odsto.

Ovakve odluke ECB ukazuju na izlazak iz višegodišnjih podsticaja i agresivnije su nego što je većina ekonomista predviđala. ECB se suočila sa kritikama zbog zaostajanja za svojim kolegama, sa više od 60 drugih globalnih centralnih banaka koje su ove godine već podigle stope.

Pixabay
 

Najave su usledile nakon još jednog neočekivano strmog porasta inflacije u evrozoni, koja je u maju iznosila 8,1 odsto, što je više od četiri puta od cilja. Rastuće cene pritiskaju domaćinstva širom kontinenta, a vlade troše milijarde evra da bi zaštitile ljude od skoka troškova energije izazvanog ratnim sukobima u Ukrajini, piše Blumberg.

Nemilosrdna inflacija podstiče žestoku debatu među zvaničnicima ECB-a o veličini julskog povećanja kamatne stope, sa značajnim kontingentom koji gura da se razmotri povećanje za pola poena u skladu sa najnovijim potezom američkih Federalnih rezervi.

Ove nedelje su, ianče, prognoze Svetske banke i OECD-a već pojačale strah od stagflacije jer rat u Ukrajini narušava poverenje, a poremećaji u lancu snabdevanja u Aziji ograničavaju fabrike. Barklis predviđa blagu recesiju evrozone nakon što letnjih odmora.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike