Skuplji i krediti u evrima: "ECB će podići svoje kamate tri puta ove godine"

16.05.2022

08:21

0

Očekuje se postepeno podizanje kamate na depozite banaka u julu, septembru i decembru

Skuplji i krediti u evrima: "ECB će podići svoje kamate tri puta ove godine"
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay AP/Patrick Semansky

Evropska centralna banka (ECB) će povećati svoje kamate tri puta ove godine kako bi ugušila inflaciju, tvrde ekonomisti u anketi "Blumberga", koji svoje stavove zasnivaju na sve raširenijem mišljenju među kreatorima politike ECB da je potrebno hitno delovati.

Upravni savet ECB-a će postepeno podizati kamatu na depozite banaka u julu, septembru i decembru kako bi ona do kraja godine dostigla 0,25 odsto, pokazuju rezultati "Blumbergove" ankete.

Kamata na glavne operacije refinansiranja biće, prema mišljenju ekonomista, povećana u septembru i decembru sa sadašnjih nula posto na 0,5 procenata.

Istovremeno, učesnici ankete procenjuju da će privreda evrozone nastaviti ekspanziju ove godine uprkos rastućim izazovima zbog rata u Ukrajini, pri čemu predviđaju da će bruto domaći proizvod 19-članog monetarnog bloka zabeležiti rast od 2,8 posto u 2022. i od 2,3 procenta u narednoj godini, što za 0,1 procentni poen niže za obe godine nego što su ranije predviđali.

S druge strane, ekonomisti su povećali stopu očekivane inflacije na 6,7 posto za ovu godinu, dok za 2023. prognoziraju usporavanje rasta potrošačkih cena na 2,6 odsto, odnosno na 1,9 procenata u 2024, što je ispod cilja ECB-a, navodi njujorška agencija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike