Cene drmaju region: Makedoncima ozbiljno skočila „korpa“, Albancima rekordna inflacija

09.06.2022

09:18

0

Potrošačka korpa u Makedoniji je čak za 74 evra veća nego što je bila pred godinu dana dok u Albaniji cene nisu skakale ovako dve decenije

Cene drmaju region: Makedoncima ozbiljno skočila „korpa“, Albancima rekordna inflacija
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski)

Minimalna potrošačka korpa u Severnoj Makedoniji poskupela je u maju na 38.791 denar (623 evra), što je za 4.600 denara (74 evra) više nego u istom mesecu 2021. godine, prema računici makedonskog Saveza sindikata.

Četvoročlanoj porodici, koju čini dvoje zaposlenih koji primaju minimalne plate od 18.000 denara (289 evra) i dvoje dece, za preživljavanje je nedostajalo skoro 2.800 denara (45 evra) mesečno, navodi se u prilogu televizije Sitel.

Kupovna moć građana opada, troškovi života rastu, a plate ne prate trend. Zato Savez sindikata traži povećanje zarada za sve zaposlene u javnom i privatnom sektoru za 2.806 denara. U suprtonom, najavljuju generalni štrajk za 22. jun.

Stručnjaci kažu da zarade gube trku, svakog meseca vrede sve manje, i smatraju da pomoć vlade treba da se nastavi. Iz vlade su najavili da će do kraja nedelje saopštiti da li će i koje nove mere biti preduzete.

Rekordna inlacija u maju

Ništa manje probleme se podivljalim cenama nemaju ni u Albaniji. Poskuplenja, posebno hrane i goriva, nastavljena su i u maju, dovodeći inflaciju na najviši nivo u poslednje dve decenije od 6,7 odsto, prenela je albanska tv stanica Top Čenel.

Cene energije za velike kompanije su utrostručene na slobodnom tržištu u odnosu na maj 2021. godine, za preduzeća srednje veličine su više za 60 odsto, a za domaćinstva i mala preduzeća su ostale nepromenjene.

VIsok rast beleže i cene goriva, pri čemu je dizel gorivo dostiglo istorijski rekord od 258 leka (2,1 evro).

- Centralna banka Albanije je podigla ključnu kamatnu stopu kako bi se uhvatila u koštac s inflacijom, ali ta mera još uvek ne pokazuje znake da inflacija posustaje, dok nivo novih kredita ili novca u opticaju stalno raste - dodaje albanska televizija, a prenosi portal Slobodenpecat.mk.

U Albaniji je inflacija u aprilu iznosila 6,2 odsto, u martu 5,7, a u februaru 3,9 procenata.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti