Kada će nam i koliko porasti rate kredita: Amerikanci drastično dižu kamate, Evropa se sprema, a šta čeka nas?

05.05.2022

18:55

0

Američki Fed juče je povećao kamatnu stopu, a od ECB to svi očekuju u julu

Kada će nam i koliko porasti rate kredita: Amerikanci drastično dižu kamate, Evropa se sprema, a šta čeka nas?
Copyright Pixabay/ Raten-Kauf

Američke Federalne rezerve (Fed) povećale su juče referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, što je najveće jednokratno povećanje još od 2000. godine. To je i bilo očekivano zbog inflacije u SAD od 8,5 odsto, najviše za 40 godina.

S druge strane, na Starom kontinentu takođe svi očekuju da će i Evropska centralna banka (ECB) u julu podići kamatne stope, takođe zbog ekstremno visoke inflacije. To je pre dva dana potvrdila za nemački list "Handelsblat" članica odbora ECB Izabel Šnabel.

Obuzdavanje inflacije

- Razgovor više nije dovoljan, moramo da delujemo. Iz današnje perspektive, po mom mišljenju, povećanje stope u julu je moguće - rekla je ona.

Inflacija je u EU prošlog meseca dostigla rekordnih 7,5 odsto, što je skoro četiri puta više od cilja ECB.

Konzervativci u 25-članom Upravnom veću ECB-a sve češće pozivaju centralnu banku da obuzda svoju ultralaku politiku u borbi protiv inflacije, a većina vidi dva-tri povećanja kamatnih stopa pre kraja ove godine, prenosi "Handelsblat". ECB je poslednji put podigao stope 2011. godine i zadržao je referentnu kamatnu stopu na depozite, koja je sada na minus 0,5 odsto, u negativnoj zoni od 2014. godine.

Tržišta trenutno procenjuju da će doći do povećanja stope od 97 baznih poena do kraja godine, što ukazuje da se povećanja očekuju na svakom sastanku ECB-a od jula pa nadalje. Šnabelova je za nemački list rekla da ne očekuje da će zona evra pasti u stagflaciju (period nultog rasta u kombinaciji sa visokom inflacijom), ali i da je glavna uloga ECB-a da se bori protiv brzog rasta cena, a ne da podržava ekonomiju.

Sve poskupljuje i kod nas

Koliko su odluke ECB-a važne i za nas, odnosno za svakog građanina Srbije koji ima dug u evrima ili planira da se zaduži, može se videti na primeru stambenih kredita. Upravo povećanje kamatne stope ECB- podiže i kamate kredita indeksiranih u evrima, što znači da oni postaju skuplji.

Pixabay
 

Da bi stvar bila što jasnija, potrebno je osvrnuti se na ne tako daleku prošlost, kada su kamatne stope na stambene kredite u Srbiji bile veće i od 10 odsto na godišnjem nivou (2009. godine). Ključan parametar u tome igra tzv. euribor, kamatna stopa po kojoj banke u EU pozajmljuju novac i koja je direktno uslovljena stopama ECB-. A to znači da čim ECB podigne kamatne stope, raste i euribor.

A euribor je važna komponenta ukupne kamate za sve pozajmice u evrima koje nude i banke u Srbiji, jer je to cena koju one plaćaju evropskim bankama od kojih uzimaju novac. Na tu kamatu (euribor) dodaju i svoju maržu, što zajedno čini ukupnu kamatnu stopu po kojoj građani dobijaju kredite i po kojoj se računa mesečna rata.

Tako je, na primer, pre više od decenije, 2008. godine, euribor bio na maksimumu i iznosio 5,43 odsto, pa su, sa sve maržama, stope za stambene kredite u Srbiji u 2009. u proseku iznosile 8,3 odsto, a u nekim bankama su dostizale i više od 10 odsto.

Euribor će početi da raste

U međuvremenu, s dolaskom svetske ekonomske krize, euribor je gubio na vrednosti, pa je tako krajem 2015. i početkom 2016. pao ispod nule i od tada je sve vreme u minusu. To je značajno pojeftinilo kredite indeksirane u evrima i u našoj zemlji. Može se reći da je ova kamatna stopa svoj minimum dostigla prošle godine, kada je šestomesečni euribor (koji banke najčešće i obračunavaju) "sišao“ na minus 0,54 odsto.

Pixabay
Stambeni krediti neminovno će biti skuplji, odnosno kamata će biti veća

A s tim i takvim iznosom euribora splasle su prethodnih godina i kamate stambenih kredita, pa tako cena ovih pozajmica u Srbiji sada u proseku iznosi tri odsto (sadrži i euribor i maržu banke), što je prilično povoljna cena zaduživanja.

Međutim, sa sve većim zahuktavanjem inflacije, možemo očekivati da vrednost euribora počne da raste, što će uticati na kamate i visinu rate stambenih kredita i u našim bankama.

Ako uzmemo da je u Srbiji prosečan iznos stambenog kredita 40.000 evra, i da je rok otplate 20 godina (240 meseci), uz prosečnu kamatu od tri odsto, sada mesečna rata iznosi 221,84 evra.

I rate kredita idu gore

U slučaju rasta euribora od samo 0,5 odsto i podizanja kamate ovog kredita na 3,5 odsto godišnje, mesečna rata biće veća za 10,14 evra i iznosiće 231,98 evra. Na godišnjem nivou to je za 122 evra više novca koji bi trebalo izdvojiti za podmirivanje stambenog kredita.

Kada bi došlo do drastičnijeg rasta euribora, od 1,5 odsto, rata ovog kredita dostigla bi 253,06 evra mesečno, što je godišnje razlika od čak 374 evra.

Za nešto veći stambeni kredit, od 50.000 evra, računica je sledeća. Pod istim uslovima - uz rok otplate od 20 godina (240 meseci) i prema sadašnjoj ukupnoj kamati od tri odsto, rata iznosi 277,3 evra mesečno. S uvećanjem kamate od 0,5 odsto, rata skače na 289,98 evra, a kod kamatne stope od 4,5 odsto, mesečna rata ovog kredita dostigla bi 316,32 evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike