Mnogo, mnogo lošije: OECD predviđa značajno manji rast i znatno veću inflaciju

08.06.2022

11:11

0

Rat u Ukrajini značajno je pomračio izglede globalne ekonomije pa je procena OECD sada za trećinu manja od prethodne

Mnogo, mnogo lošije: OECD predviđa značajno manji rast i znatno veću inflaciju
Copyright Pixabay

Borbe u Ukrajini, sankcije Rusiji, problemi sa lancima isporuke i cenama hrane i energenata, značajno su pomračile globalne ekonomske izglede. Ali, saopštila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), svetska ekonomija ne bi trebalo da upadne u stagflaciju viđenu 1970-ih.

OECD je zbog pomenutih neprilika smanjio prognoze rasta, i to značajno u odnosu na prethodnu, a podigao procenu inflacije.

Svetska ekonomija će ove godine, prema predviđanjima OECD-a, zabeležiti rast od tri odsto, što je mnogo manje od očekivanih 4,5 procenata iz poslednje, decembarske prognoze te organizacije, izveštava Rojters.

Rast će zatim naredne godine usporiti na 2,8 odsto, što je takođe ispod prethodne procene od 3,2 posto, navodi se u najnovijem Ekonomskom pregledu OECD-a, sa sedištem u Parizu.

Inflacija neće brzo posustati

Istovremeno, ta organizacija smatra da je mala verovatnoća da rast cena u skorije vreme posustane i očekuje da će inflacija ove godine dostići čak 8,5 procenata u zemljama članicama OECD-a, pre nego što se spusti na šest posto 2023.

U ranijoj prognozi, predviđana je maksimalna stopa inflacije od pet procenata za 2022. godinu i potom njen postepeni pad na tri odsto naredne godine.

Uprkos prognozi o manjem privrednom rastu i većoj stopi inflacije, OECD smatra da je ograničen rizik od nastupanja stagflacije poput one sredinom 1970-ih, kada je udar cena nafte izazvao otimanje inflacije i rast nezaposlenosti.

Konkretno, razvijene ekonomije, čiji je rast danas mnogo više vođen uslužnim sektorom nego 1970-ih, sada su manje energetski intenzivne i centralne banke imaju "odrešenije ruke" da se bore protiv inflacije, nezavisno od vlada koje više zabrinjava nezaposlenost, mišljenja je OECD.
Budući da se fiskalni podsticaji iz perioda pandemije ukidaju, OECD predviđa rast američke ekonomije od 2,5 posto ove godine i usporavanje rasta na 1,2 procenta u 2023., što je manje od prethodnih prognoza rasta od 3,7 odsto u 2022. i od 2,4 posto u 2023.

Takođe procenjuje da će kineska ekonomija, koja je pogođena novim talasom zatvaranja zbog kovida, porasti za 4,4 procenta ove godine i za 4,9 odsto 2023, umesto ranije očekivanih 5,1 posto za obe godine.

Zbog veće izloženosti uvozu ruske energije i posledicama rata u Ukrajini, OECD vidi rast privrede evrozone u ovoj godini na 2,6 posto, a u narednoj na 1,6 procenata, što je znatno niže u odnosu na prethodne prognoze od 4,3 i 2,5 odsto, respektivno.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike